Dobrodošli doma 2012

Srečanje Dobrodošli doma 2012 bo v sredo, 4. julija 2012, od 13.30 ure dalje na nabrežju Ljubljanice – Breg, Novi trg v Ljubljani.
Namen prireditve Dobrodošli doma 2012 je druženje vseh, ki nas vežejo korenine s Slovenijo in si želimo še bolje spoznati deželo svojih prednikov ter začutiti njen utrip onkraj meja naše domovine. Na Uradu si prizadevamo našim rojakom in njihovim potomcem, ki v poletnih mesecih obiskujejo našo deželo, Slovenijo in njeno kulturo čim bolje predstaviti, ter tistim Slovencem, ki živimo v domovini prikazati kulturno delovanje slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu.
Prireditev Dobrodošli doma 2012 se bo pričela s strokovno konferenco v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, ki bo v dopoldanskih urah potekala v prostorih ZRC SAZU (Novi trg 3). Tema konference bo etnična ekonomija in Slovenci zunaj Republike Slovenije.
Dogajanje se bo nato preselilo na ulice, kjer bodo na nabrežju Ljubljanice – Breg slovenski glasbeniki iz domovine, zamejstva in sveta zaigrali svoje uspešnice in s tem predstavili način ohranjanja slovenske kulture izven meja naše države. Poleg glasbene skupine BK evolution iz Italije, pevskega zbora MePZ Danica iz Avstrije, moške vokalne skupine Sv. Jernej z Opčin, nastopa skupin dijakov iz Argentine in Kanade ter drugih glasbenih in gledaliških skupin predvsem iz zamejstva se bodo naši rojaki z rokodelsko – turistično ponudbo predstavili na stojnicah, ki bodo popestrile dogodek. Večer na prostem bo sklenila slovenska glasbena zasedba Orlek.
Sklepni del prireditve se bo v večernih urah preselil v Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani (NUK), kjer bo ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak kanadskemu Slovencu Tedu Kramolcu, ki letos praznuje 90 let, podelila priznanje Urada ter odprla njegovo razstavo S peresom in čopičem: Ted Kramolc, 90 let. Poleg omenjene razstave bo tisti večer tudi odprtje razstave Med Slovenci v Kanadi, na ogled pa bo tudi fotografska razstava Realnost naših objektivov Slovenskega društva Bazovica z Reke (Hrvaška) in predstavitev digitaliziranega gradiva slovenskih izseljencev Slovenska država, Edinost iz Toronta, Glasilo kanadskih Slovencev. Slovenski oktet bo poskrbel za glasbeno poslastico večera.
Prireditev Dobrodošli doma 2012 na Uradu pripravljamo v sodelovanju s civilnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s povezovanjem Slovencev po vsem svetu, in sicer z Izseljenskim društvom Slovenija v svetu (SVS), Združenjem Slovenska izseljenska matica (SIM), Svetovnim slovenskim kongresom (SSK), Rafaelovo družbo ter Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK).
Vse dodatne informacije so na spletni strani: www.dobrodoslidoma.si
V Državnem zboru pa bo v četrtek, 5. julija 2012, potekalo tradicionalno, letos že dvanajsto Vseslovensko srečanje, ki ga organizira Komisija Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos organizirajo srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva, sveta in domovine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme