Čaroben glasbeni večer Solo&Orkester

Prvič se je pred občinstvom, ki je v ponedeljek, 24. junija 2013, na zadnjem koncertu letošnjega uspešnega in odmevnega niza Snovanja 2013 zelo dobro zasedlo Avditorij furlanske kulture v ul. Roma v Gorici, predstavil orkester Arsatelier z novim imenom Arsatelier Orkester Silvan Kerševan. Odslej bo nosil namreč ime svojega ustanovitelja in prvega predsednika Arsateliera, Mednarodnega centra za glasbo in umetnost, ki združuje glasbenike raznih narodnosti in je tako odraz našega prostora, v katerem se od nekdaj prepletajo različni kulturni tokovi in se oplajajo med seboj. Prav ta raznolikost je navdihnila Silvana Kerševana, da si je zamislil tak mednarodni orkestrski sestav. Le ta bo sedaj tudi v logotipu imel portret Silvana Kerševana, začetnika in prvega ravnatelja Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Prof. Kerševan je vse do prezgodnje smrti v lanskem maju navdušenje in življenjske moči ter predanost daroval svoji veliki ljubezni, glasbi, in zanjo navdušil mlade ter z ustanovitvijo orkestra z glasbeniki različnih narodnosti spodbujal v njih duha sožitja in medsebojnega bogatenja. Prav spominu na prof. Kerševana, ki si je vselej prizadeval za odkrivanje mladih talentov, je bil posvečen čudovit ponedeljkov glasbeni večer, ki je idealno sklenil glasbeno sezono in seveda tudi četrti projekt Solo&Orkester, za realizacijo katerega ima kot vselej velike zasluge Fundacija Goriške hranilnice. Na koncertu se je ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino zahvalila vodstvu Fundacije, ki vselej finančno podpira Arsatelier pri njegovih zamislih. Fundacijo sta na večeru predstavljala predsednik Gianluigi Chiozza in član odbora dr. Franco Loru (na tiskovni konferenci je zahvala šla tudi novogoriškemu Kulturnemu domu in Zvezi kulturnih društev iz Nove Gorice za brezplačno uporabo prostorov za vaje). Projekt Solo&Orkester ima svoje korenine v razpisu štipendij za mlade glasbenike, rojene, bivajoče ali glasbeno delujoče v goriški, tržaški in videmski pokrajini ter v širšem primorskem prostoru v Sloveniji. Na večeru v goriškem avditoriju so slovesno podelili štirinajst štipendij za orkestraše, ki jih podarja Fundacija, in tako nagradili 14 obetavnih mladih glasbenikov. Nagrade so prejeli Matteo Ghione in Emanuela Colagrossi (violina, Trst), Noemi Cristiani (violina, Gorica), Aleš Lavrenčič (violina, Doberdob), Tina Grego (violina, Tolmin), Barbara Grahor (viola, Ajdovščina), Marcello Cassese (violončelo, Gorica), Carla Scandura (violončelo, Škocjan ob Soči), Francesco Pinosa (violončelo, Videm), Polona Soban (violončelo, Lokavec) Ana Leban (oboa, Tolmin), Elisa Gerolimetto (trobenta, Gorica), Stefano Brusini in Francesco Veronese (rog, Videm). Štipendija je tem mladim nudila možnost udeležbe na orkestrskih vajah pod vodstvom dirigenta Marca Feruglia, predsednika Arsateliera. Didaktični projekt s pripravo koncertnega programa je dosegel višek v javni izvedbi v koncertni dvorani.
Ponedeljkov koncert v spomin na dragega Silvana Kerševana je bil posebno darilo za vse, ki so prijateljevali z njim in cenili njegova prizadevanja za mlade glasbenike in za to, da bi v tem našem malem prostoru zavel neki nov kulturni veter. To blagodejno ozračje je brez dvoma napolnilo goriški avditorij, ko sta ob spremljavi Arsatelier Orkestra Silvan Kerševan kot solista nastopila mednarodno priznani violinist Črtomir Šiškovič, po rodu Tržačan in velik Silvanov prijatelj, ter mladi pianist Giusepe Guarrera, rojen v Enni l. 1991. Črtomir Šiškovič ima za seboj bleščečo glasbeno pot, saj se je po izpopolnjevanju na tečajih s priznamimi mojstri uveljavil kot solist v različnih orkestrih v neštetih krajih tudi izven evropskega prostora pod taktirko znanih dirigentov. Tudi snemal je za različne založbe in televizijske hiše.
Goriški publiki je del svojega virtuoznega muziciranja podaril z vrhunsko izvedbo Koncerta v g molu op. 26 za violino solo in orkester M. Brucha (1838-1920). Ploskanje navdušene publike, ki jo je povsem očaral z vsem razumljivo mojstrsko izraženo glasbeno govorico, kar ni hotelo prenehati.
Zelo toplega sprejema je bil deležen tudi mladi pianist Giuseppe Guarrera, ki je že kot otrok začel študij klavirja. Po končanem šolanju na Zavodu za visoko glasbeno izobrazbo V. Bellini v Catanii se je izkazal na mnogih državnih in mednarodnih tekmovanjih. L. 2007 je bil dobitnik nagrade Danzuso v organizaciji Sočieta’ Catanese Amici della Musica kot najboljši izvajalec leta. Prav tisto leto se je vpisal na SCGV Emil Komel v razred prof. Sijavuša Gadjieva. Očetovsko mu je vseskozi stal ob strani prof. Silvan Kerševan, čigar bolezen in smrt sta hudo prizadeli mladega Giuseppeja. Guarrera je l. 2009 z odliko in pohvalo diplomiral na konservatoriju G. Tartini v Trstu. Pred nedavnim je koncertiral v Verdijevem gledališču v Trstu in zmagal prestižno nagrado Premio Venezia v gledališču La Fenice v Benetkah. Vedno bolj se uveljavlja tudi na mednarodni ravni, saj je eden izmed letošnjih finalistov nagrade Busoni, ki bo avgusta v Bocnu.
Da mu izvajalskega talenta res ne manjka, je z brezhibno intrepretacijo pokazal tudi na ponedeljkovem koncertnem večeru, na katerem je mestoma prav mehko in nežno v sanjavi odmaknjenosti izvajal Chopinov Koncert za klavir in orkester v e molu op. 11 št. 1. Ob vztrajnem ploskanju je podaril še dodatek, Chopinovo študijo, in hvaležno občinstvo mu je spet namenilo dolgotrajno ploskanje.
IK

Zadnji koncert letošnjega niza Snovanja 2013 v goriškem Avditoriju

Preberi tudi

Na stopnicah (127)

Na stopnicah

Na stopnicah (127)

09.03.2024
Jezikovnica (179)

Jezikovnica

Jezikovnica (179)

26.04.2024
Na stopnicah (140)

Na stopnicah

Na stopnicah (140)

08.06.2024
Na stopnicah (139)

Na stopnicah

Na stopnicah (139)

01.06.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme