Adele – 21 (Columbia, 2011)

V tokratni glasbeni poslušalnici bom nekoliko bolj telegrafski zato, ker avtoričine glasbe ne poznam dobro. Prepoznam pa jo takoj. Rosno mlada britanska pevka Adele Laurie Blue Adkins je pravi fenomen, ki dokazuje, da prodorni, temperamentni ženski glasovi ne morejo iz mode. Vedno so božali srca množic in tako bo tudi v prihodnje.
Adele je ena izmed najbolj priljubljenih radijskih hit-girls zadnjih petih let. Maja 1988 rojena Londončanka je od malih nog poslušala predvsem soul glasbo Elle Fitzgerald in Ette James in se pri 14 letih vpisala na priznano glasbeno šolo BRIT v Crydonu. Po diplomi leta 2006 je naredila to, kar danes dela vsak drugi glasbeno navdahnjeni najstnik: doma je posnela nekaj skladb in jih naložila na takrat še prodorni spletni portal Myspace. Sreča se ji je nasmehnila: povabili so jo na nekaj televizijskih oddaj, s katerimi je v domovini takoj prodrla. V manj kot dveh letih je že podpisala pogodbo z založbo XL Recordings, doživela neverjeten uspeh skladbe Chasing pavements in diskografski debi s ploščo 19. Zdaj ima 24 let, pa še marsikaj drugega.
Lanskoletni izid plošče 21 je potrdil neverjeten prodajni uspeh prvenca, predvsem pa približal pop glasbi marsikoga, ki je prej vihal nos ob registraciji v to glasbeno kategorijo (čeprav dvomim, da je pop kot zvrst kdaj sploh obstajala). S prvimi tremi skladbami nas poplavi kakovost najbolj poslušanih pesmi zadnjega leta: globokomorska Rolling in the deep, energična in ritmizirana Rumour has it ter srce parajoča Turning tables. Še bolj čustveno nabit in slaven pa je konec plošče 21 s ponarodelo Someone like you ob klavirski spremljavi Dana Wilsona, s katero Adele končuje tematsko zgodbo celotnega dela. To je avtobiografsko poslovilno pismo ljubljenemu fantu, s katerim je preživela leto in pol.
Ob Adelini presenetljivi vokalni izbranosti, ki se je je naučila v šoli, poslušalca najbolj prepriča barva pevkinega glasu, mehkega in raskavega hkrati, s katerim se poigrava v interpretaciji čustvenih odtenkov in mešanic, ki so v plošči 21 večinoma sentimentalno romantične narave. Zaznamo lahko akustične zvočnosti ameriškega juga, R'n'Bja, countryja, bluesa in celo gospela, seveda lično zapakiranih v studijske količke.
Dobra plošča, ne samo z vidika prodajnih uspehov in prvih mest na svetovnih lestvicah, ampak tudi po količini aranžmajskih odločitev in prepričljivosti odrasle pevke. Adele je glas naslednjega desetletja.
Jernej Šček

Če želimo spoznati, da je tudi za domačim zapečkom lepo, moramo iti kdaj pa kdaj na tuje, da se naužijemo toplega sonca, a tudi megle, ki je je drugje prav toliko kot pri nas.

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Na stopnicah (119)

Na stopnicah

Na stopnicah (119)

13.01.2024
Na stopnicah (127)

Na stopnicah

Na stopnicah (127)

09.03.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme