Zunanji minister Karl Erjavec je povabil papeža Benedikta XVI. v Slovenijo

Zunanji minister Karl Erjavec je drugi dan obiska pri Svetem sedežu ob obeležitvi 20. obletnice diplomatskih odnosov med državama papeža Benedikta XVI. povabil na obisk v Slovenijo. V krajšem pogovoru s papežem je minister poudaril vlogo in pomen podpore Vatikana ob osamosvojitvi Slovenije.
“Sveti sedež je bil eden prvih, ki je priznal samostojnost Slovenije in to hkrati priporočil drugim državam”, je ob koncu dvodnevnega obiska v telefonski izjavi za STA dejal minister Erjavec in pojasnil, da se je za to papežu tudi zahvalil.
Minister je med obiskom o odnosih med državama podrobneje spregovoril s sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami Dominiquom Mambertijem. Sogovornika sta ugotovila, da so odnosi med državama prijateljski, čeprav ostaja nekaj vprašanj še odprtih.
Eno takšnih je vzpostavitev vojaškega ordinariata. Minister Erjavec je sogovorniku pojasnil, da v sedanji krizi v Sloveniji, ko je treba zagotoviti osnovno delovanje države, njegova vzpostavitev ne bi bila sprejeta pozitivno.
“Temu vprašanju sicer nisva namenila veliko pozornosti. Ministra Mambertija je bolj zanimala finančna situacija v Sloveniji in pojasnil sem mu, da smo v težkih razmerah in da tudi napovedi za leto 2013 glede gospodarske rasti niso najboljše”, je dejal minister Erjavec.
Dotaknila sta se tudi vprašanja vračanja slovenskih umetnin, ki so zdaj v italijanski lasti. “Tudi Sveti sedež podpira naša prizadevanja, da bi se umetnine vrnile tja, kjer so bile, večinoma v cerkve”, je dejal minister Erjavec. Na vprašanje, ali je Sveti sedež že ukrepal pri italijanskih oblasteh in ali ima Slovenija kakšno zagotovilo, da bodo umetnine vrnjene, je minister dejal, da je težava ta, da Italijo vodi tehnična vlada, ki teh odločitev ne želi sprejemati. Enako velja tudi za financiranje slovenske manjšine v Italiji. Minister Erjavec je povedal, da je italijanskemu ministru za zunanje zadeve Giulianu Terziju poslal pismo, v katerem ga je pozval, naj vlada vendarle zagotovi ustrezno financiranje manjšine. Na vprašanje, ali so bile tema pogovora tudi finančne težave mariborske nadškofije in ali je sekretar Mamberti morda napovedal kakšno finančno pomoč nadškofiji, je minister Erjavec odvrnil, da te teme niti sekretar Svetega sedeža niti sam nista odprla, da pa zadeva, ki je v Sloveniji močno odmevala, za Vatikan zagotovo ni končana.
Sogovornika sta se dotaknila še krize v Siriji in Libanonu ter odnosov med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je minister Erjavec poudaril, da Slovenija ne zavira približevanja Hrvaške Evropski uniji, da pa pričakuje, da bo izpolnila zaveze, ki jih je podala.
Minister Erjavec je vatikanskemu sekretarju predstavil tudi slovensko pobudo za svet brez genocida in kandidaturo v svet Združenih narodov za človekove pravice v obdobju 2016-2018. Minister je pojasnil, da na oboje v Vatikanu gledajo pozitivno.
Mamberti bo na Erjavčevo povabilo prihodnje leto obiskal Slovenijo, glede papeževega obiska pa je, tako minister Erjavec, vse odvisno od njegovega urnika.
Minister Erjavec se je sestal še z ministrom za zunanje zadeve Suverenega malteškega viteškega reda Jeanom-Pierrom Mazeryjem. S sogovornikom sta poudarila pomen 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov in se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Suverenim malteškim viteškim redom.
 

Ob 20. obletnici diplomatskih odnosov med državama

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme