Znanstveni posvet o Matevžu Ravnikarju (Vače, 1776 – Trst, 1845)

V torek in sredo prihodnjega tedna bo v Ljubljani in Trstu potekal mednarodni znanstveni posvet o Matevžu Ravnikarju (1776–1845), književniku, jezikoslovcu, šolniku, duhovniku in prvem tržaško-koprskem škofu.

Pobudnik posveta je Inštitut za zgodovino Cerkve, ki deluje pri Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Na ljubljanskem delu posveta, ki bo v torek, 18. aprila, v prostorih Teološke fakultete, bodo jezikoslovci, literarni in kulturni zgodovinarji obravnavali Ravnikarjevo ljubljansko obdobje, zlasti njegov doprinos k slovenskemu preporodu ter razvoju slovenskega jezika in književnosti. Tržaški del posveta pa bo potekal v sodelovanju z Društvom slovenskih izobražencev iz Trsta in Inštitutom za socialno in versko zgodovino iz Gorice, in sicer v sredo, 19. aprila, v Peterlinovi dvorani v ul. Donizetti 3, z začetkom ob 9.00. Na njem bo v ospredju Ravnikarjevo škofovanje v Trstu v letih 1832–1845, ob tem pa tedanje razmere v tržaško-koprski škofiji.

Posvet sta finančno omogočila Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani in Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, njegova častna pokrovitelja pa sta ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in apostolski administrator tržaške škofije, msgr. Giampaolo Crepaldi.

Podroben program posveta je objavljen na spletni strani Slovenske prosvete v Trstu (slovenskaprosveta.org).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme