Aktualno

Zavedajmo se pasti denarja!

Zavedajmo se pasti denarja!

Štandrež / Zakonca Marinka in Aleš Čerin na dekanijskem dnevu družine v organizaciji Skupnosti družin Sončnica

Kaj je družina? “Družina je zavest, da nas Bog ljubi in da to ljubezen darujemo drug drugemu”. To je med drugim povedal g. Karel Bolčina, štandreški župnik in vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji, v homiliji med praznično mašo 30. decembra 2018, na praznik Sv. Družine, v štandreški farni cerkvi, ki so jo napolnili verniki, zlasti družine z otroki iz različnih slovenskih župnij na Goriškem. Skupnost družin Sončnica je namreč v sodelovanju s štandreško dekanijo organizirala “Dan (svete) družine”, lepo priložnost, ko so se – bolj ali manj mlade – družine lahko srečale in preživele nekaj prijetnih skupnih uric.
“Otroci se rodijo iz ljubezni matere in očeta. Če mati in oče razumeta, da sta ljubljena, bosta z ljubeznijo posredovala življenje”, je še dejal župnik. Danes je demografska kriza, ker “premalo zaupamo Gospodu in zato ne čutimo Njegove ljubezni”, zaradi česar te ljubezni ne moremo posredovati. Vsi, ki imamo očeta in mamo, smo “Božji otroci, ena družina” in “družine skupaj so ena velika Božja družina”. Praznik Sv. Družine nas danes na poseben način spodbuja, da bi se zavedali, da nas Bog kot Oče ljubi; zato je potrebno, da to ljubezem darujemo drug drugemu v lastni družini in v skupnostih okrog nas. Praznovanje naj nas še bolj poveže in opogumi, da bomo iz te skupnosti tudi druge spodbujali k temu, da bi delili Božjo ljubezen, je navzoče spodbudil g. Karel, ki je ob koncu maše vsako družino posebej blagoslovil in ji poklonil podobo Svete Družine. Otroci pa so prinesli nekaj svojih igrač in jih darovali za manj srečne vrstnike.
Za starše je v prostorih župnijskega doma sledilo res zanimivo predavanje, neobičajno pričevanje Aleša in Marinke Čerin z naslovom Denar v najinem odnosu – zlo ali bogastvo? Gosta je predstavila odbornica Sončnice Marija Marušič Bandelj, ki je tudi izrazila željo, da bi dekanijski dan družine postal “nekaj lepega in tudi tradicionalnega”. Aleš Čerin je znan predavatelj, podjetnik, skavt, bloger in še marsikaj. Skupaj z ženo sta starša štirih odraslih otrok in dedka, na Slovenskem znan voditeljski par zakonskih skupin in karizmatičen pričevalski par društva Družina in Življenje.
“Denar je centralni pojav v našem življenju”, je malo izzivalno začel svoj poseg Aleš Čerin. Z denarjem zadovoljujemo svoje potrebe in potrebe bližnjih. “Denar je življenjsko dejstvo, z njim se srečujemo od zibelke do groba”. Ne moremo ga ignorirati, z njim živimo, marsikaj delamo zaradi njega. Denar pa nas lahko tudi “zlahka odpelje stran”, “stran od bistva”. Bog je in “Bog ima dober načrt za nas tudi v povezavi z denarjem”. V Svetem pismu je denar omenjen kar 800-krat. Dve tretjini Jezusovih prilik govorita o tem, kakšen naj bo naš odnos do denarja in materialnih dobrin. “Jezus je več govoril o denarju in materialnih stvareh kot o nebesih in peklu skupaj”. Denar nas lahko odpelje stran od Boga in stran od zakonca, stran od družine. Denar ima tudi lastnost, da ga zlahka malikujemo. “Dobro je uporabljati denar. Ni pa dobro, če ga ljubimo. Ljubimo ljudi, Boga! Denar pa uporabljamo! Če začnemo ljubiti denar, začnemo uporabljati ljudi, da dobimo še več denarja, ki ga nadvse ljubimo”… Dobro je, da imamo premoženje, ki omogoča dostojno življenje; “ni pa dobro, da grabimo in se pri tem ne ustavimo”. Dobro je imeti nekaj denarja za slabe čase; ni pa dobro, da iščemo varnost samo v denarju. “Zavedajmo se teh pasti denarja”!
Na osnovi Božje besede, gradiva s seminarja Naš odnos do denarja in bogate življenjske izkušnje sta v nadaljevanju – tudi prek anekdot – še povedala, kako je pomembno, da zakonca gradita edinost. “To ni samo po sebi umevno, je pa svetopisemsko”. Edinost med zakoncema na različnih področjih življenja je ključna za dober zakon. “Ljudje se očitno lažje pogovarjajo o spolnosti kot o denarju”, ki je “zelo intimna, čustvena tema”, ki se je najraje ne lotevajo niti v zakonskih skupinah.
“Živimo, kot da Boga ni”. In naša ljubezen postaja površinska. “Dajmo Boga na oltar! Dajmo Jezusa jemati zares na vseh področjih življenja”! Če vržemo Boga iz življenja, se na prazen oltar splazi nekaj drugega: “Najboljši kandidat, ki se splazi na oltar, je denar”. In mi ne moremo služiti dvema gospodarjema! Služili bomo ali Bogu ali denarju.
Korenina zla ni denar, temveč “pohlep po denarju”. Denar je “moralno nevtralen”. Poskrbeti moramo, da nimamo pohlepnega srca. Če denarja ne postavimo “v okvir božjega, ne bo dolgo ostal nevtralen, ampak bo zahteval našo vdanost”. Zavedajmo se, da “nismo lastniki”, temveč samo oskrbniki. “Bog je lastnik vsega, kar imamo, kar nam daje”. Dobro je, da spremenimo svoj pogled, svojo naravnanost. Zato se sprašujmo, kaj Bog hoče, da delamo s stvarmi, ki nam jih je dal v skrbništvo! Na zemlji smo namreč samo delček večnosti, zato “glejmo naprej, upirajmo pogled v večnost”! Biti moramo dobri oskrbniki! Zato je dobro, da vodimo “družinsko knjigovodstvo”; ni treba biti “finančni strokovnjak”. Ko vemo, kam gre denar, lažje delamo z njim razumsko, lažje odločamo na podlagi dejstev, “lažje načrtujemo, kam naj gre, namesto da se sprašujemo, kam je šel”. Modro in odgovorno je shranjevati “za slabe čase”, ki gotovo pridejo. “Potrebna je disciplina”. Pomembno je imeti zalogo, ki omogoča tudi “pogumne odločitve”. Pa še to: “Darujte”! Koliko? Toliko, kolikor smo pripravljeni dati “z veselim srcem”. Bog pa vas “more obilno obdariti z vsakršno milostjo, tako da boste v vsem vsega imeli dovolj”. Bodimo “hvaležni in zadovoljni, tudi ko nismo v obilju”! Vedno se zahvaljujmo! Na koncu pa še poziv staršem: “Če boste kaj dali otrokom, dajte dober odnos! Da otroci vsak dan vidijo dober odnos med možem in ženo. Ne samo dober, pokažimo ekstremno dober odnos”!
Danijel D.

11.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!