Zaposleni: vesti lepe, realnost pa ne

Vest, da je proračunska komisija italijanske poslanske zbornice sklenila, da bodo slovenske kulturne ustanove in organizacije v letu 2013 dobile enake državne prispevke kot v letu 2011 (okrog 5,3 milijona evrov), je razveseljiva, a ta obljuba nikakor ne rešujejo dramatičnega položaja, v katerem so se znašle kulturne ustanove Slovencev v Italiji: ker sklep ni definitiven, ker se nanaša na prihodnje leto in ne zagotavlja, da bodo državna sredstva res nakazana. Predvsem pa zato, ker je na desetine uslužbencev še vedno brez plač, v dopolnilni blagajni ali pa prejema plačo, ki je na podlagi solidarnostnih pogodb nižja. V prihodnjih tednih se jim bodo žal pridružili novi. Denarja za leto 2012 še ni (!), nekatere ustanove so brez likvidnosti, druge životarijo z bančnimi posojili.

Zaposleni zato pričakujejo odločnejše nastope izvoljenih političnih predstavnikov in predsednikov krovnih organizacij. Od njih in od upraviteljev manjšinskih ustanov tudi pričakujejo, da ob ostrih varčevalnih ukrepih na koži zaposlenih predstavijo tudi jasne načrte, ki naj zagotovijo obstoj in kakovosten razvoj poklicnih ustanov Slovencev v Italiji. Ustanov, ki ne bogatijo samo manjšinskega življenja, temveč celotno obmejno stvarnost: za njihov obstoj bi se zato morali zavzeti tudi deželni in državni upravitelji, tako v Italiji kot v Sloveniji. V prvi vrsti Dežela Furlanija Julijska krajina, ki uživa ravno zaradi manjšin, ki živijo na njenem ozemlju, posebno upravno avtonomijo in državno pomoč.
To so glavna stališča, ki so v torek zvečer, 20. novembra, prišla na dan na skupščini (tokrat je potekala na sedežu devinskih pevskih zborov), na kateri so se ponovno zbrali moški in ženske, ki delajo v slovenskih ustanovah in organizacijah. Zaposlene skrbi predvsem pomanjkanje poglobljene analize položaja, v katerem se je znašla slovenska skupnost v Italiji, a tudi vsakršne vizije, na podlagi katere bi skupaj gradili njeno prihodnost.
V četrtek, 22. novembra, bo delegacija zaposlenih obiskala dijake tržaških višjih šol, ki so se v teh dneh odločili za samoupravo; ob 12. uri jim bo na liceju Franceta Prešerna predstavila položaj v slovenskih ustanovah. 

Tiskovno sporočilo koordinacije zaposlenih v slovenskih ustanovah v Italiji z dne 21.11.2012

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme