Z očmi, odprtimi za dobro in lepo

Piše: DD Fotografije: DD

Gorica / Sveti Ivan: zahvalna nedelja in razstava pletarskih izdelkov

V pričakovanju na vrhunec praznovanj ob 50-letnici Slovenskega pastoralnega središča, ki združuje vernike iz Goriške (26. novembra), je 12. novembra, ob zahvalni nedelji, pri sv. Ivanu potekala občutena sveta maša kot najvišja oblika zahvale Bogu za vse, kar prejemamo v življenju. Hvaležnost namreč “odpira oči za dobro in lepo”. Na koru je ob orglanju Davida Bandlja donelo lepo petje, pod oltarjem so bile poljščine in cvetje, prikaz delovanja v dušno-pastirskem središču in – novost! – ‘svetoivanski med’. P. Jan Cvetek, ki je mašo daroval, je v homiliji poudaril, da ne dihanja ne srca ne moremo zavestno ustaviti niti ju pognati. “Kristjani verujemo, da nas je ustvaril Bog in tudi vse, kar nas obdaja, je po naši veri Njegovo delo.” Daje nam številne pobude in mi nanje odgovarjamo. “Prehiteva nas na vsakem koraku našega življenja … Stoji pred vrati naše zavesti, našega srca, in trka.” Želi, da bi bili srečni in bi našli pot do Njega. Zato se moramo okrepiti in založiti svetilke življenja z dovolj goriva. Z darovi življenja, ki smo jih prejeli, utripom srca, dihanja, hojo in talenti ravnajmo pametno! Vse to bogastvo uporabljajmo za dobro in ne za zlo! V vsakdanjem življenju si vzemimo pet minut, je še dejal p. Jan, in si recimo tri stvari: “Verujem, Jezus, da me iščeš, da stojiš pred mano in čakaš name kot modrost v vsakem trenutku življenja. Daš se mi najti.” Kot drugo: “Kaj je vse nesnaga, ki ovira, da bi Jezus res lahko prišel v moje življenje?” Tretje: “Da rečem hvala za vse številne darove in priložnosti, ki mi jih daje Bog, da ustvarjam, da delujem, da moje srce utripa, da lahko tudi jaz, kot On, ljubim.” Nedeljska daritev, pri kateri so s petjem in molitvami sodelovali tako veroukarji kot skavti, se je sklenila z Zahvalno pesmijo, po obredu pa je pred cerkvijo vse navzoče čakala bogata pogostitev.

Svetoivanska skupnost je praznovala tudi v nedeljo, 19. novembra. Po jutranji maši je namreč bilo v Močnikovem domu – v organizaciji SPS in Skupnosti družin Sončnica – odprtje razstave izdelkov župljana Florjana Vogriča, ki je predan žlahtni obrti, pletarstvu. Potem ko jo je župnik Marijan Markežič blagoslovil, je Katerina Ferletič v imenu prirediteljev povedala, da se g. Vogrič, rojen v Števerjanu l. 1936, s pletarstvom ukvarja od mladih nog. Plesti se je učil pri očetu, ki je to ročno spretnost pridobil od Benečanov, ki so zahajali v Brda. To veselje je ohranil do danes in postal pravi mojster pletenja (ne le) košev. Leta 1965 si je ustvaril družino v Pevmi in po službi vedno rad pletel zlasti košare; po upokojitvi je še izboljšal tehniko in se lotil izdelave tudi drugih izdelkov. Svoje umetnine je že večkrat razstavljal, o pletenju rad spregovori tudi v šolah. Videoprojekcija fotografij, ki jo je pripravil sin Andrej, je lepo prikazala, kako izdelki nastajajo v iznajdljivih in ustvarjalnih rokah g. Florjana.

Zaključek praznovanj 50. obletnice ustanovitve Slovenskega pastoralnega središča

Novembra leta 2022 je minilo 50 let od ustanovitve Slovenskega pastoralnega središča v Gorici, ki ga je z dekretom razglasil tedanji goriški nadškof msgr. Peter Cocolin.

Slovensko pastoralno središče v Gorici, ki ima sedež v cerkvi sv. Ivana in ga vodi župnik Marijan Markežič ob pomoči p. Jana Cvetka, je v tem letu pripravilo serijo praznovanj, ki se bodo zaključila ob prazniku Kristusa, Kralja vesoljstva, v nedeljo, 26. novembra.

Po lanski zahvalni maši, prenovljeni grafični podobi, duhovni obnovi, romanju na Sveto Goro, prazničnem Ivanovanju ob farnem zavetniku se bodo praznovanja zaključila s slovesno mašo, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, predsednik koordinacije za Slovence v zamejstvu in po svetu pri Slovenski škofovski konferenci. Med mašo bo duhovnija obnovila posvetitev Jezusovemu in Marijnemu Srcu, na katero se pripravlja z devetdnevnico.

Ob tej priložnosti bo izšla tudi brošura Marize Perat Utrinki žive skupnosti, ki prikazuje kratko zgodovino nastanka in delovanja slovenske duhovnije v Gorici.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme