Z obdavčitvijo nepremičnin je Italija “rešila” proračun

Nova obdavčitev nepremičnin, ki jih je lani uvedla vlada Maria Montija, je v državni proračun prinesla več denarja, kot so sprva načrtovali. Namesto 21 milijard evrov se je v proračun nateklo 24 milijard evrov davkov. S tem je vlada več kot nadomestila izpad davkov zaradi krize.
Z nepremičninskim davkom in nekaterimi drugimi novimi ali višjimi davčnimi dajatvami, na primer z zvišanjem trošarin na pogonska goriva, z dodatnimi dajatvami na obresti na depozite in kapital ter z zvišanjem dajatev na različne bančne in finančne storitve, je vlada več kot nadomestila izpad davčnih prilivov zaradi krize, je objavilo italijansko ministrstvo za ekonomijo.
V prvih 11 mesecih lanskega leta se je v proračun steklo 378 milijard evrov davkov, kar je za 3,8 odstotka več kot v enakem obdobju predlani.
Prilivi iz naslova davka na dodano vrednost (DDV) so se zaradi padca potrošnje skrčili za 1,8 odstotka oziroma za 1,8 milijarde evrov.
Krčenje potrošnje je opaziti tudi pri zimski razprodajah. Po ocenah trgovinskih združenj je povpraševanje na razprodajah trenutno od lanskega nižje za med 5 in 10 odstotkov, vendar padec ni tako izrazit, kot so se bali pred začetkom razprodaj.
Precejšen padec davčnih prilivov so na ministrstvu zaznali pri igrah na srečo. Skrčili so se za prek šest odstotkov oziroma za slabih 800 milijonov evrov, pri čemer je največji upad zabeležila državna loterija, kar za dobrih 550 milijonov evrov (-8,9 odstotka).
Davčni primež, ki se je v minulem letu v Italiji precej povečal, je sicer ena osrednjih tem potekajoče predvolilne kampanje. Vsi trije najbolj izpostavljeni konkurenti letošnjih parlamentarnih volitev, vodja leve sredine Pier Luigi Bersani, vodja desne sredine Silvio Berlusconi in vodja sredinskih strank Monti, obljubljajo znižanja nekaterih davkov.
Najpogosteje se omenja prav znižanje obdavčitve prve stanovanjske nepremičnine, pri čemer pa je najbolj previden Monti, ki opozarja, da je v zameno potrebno najti prihranke v državnem trošenju ali zvišati druge davke.

Obrestovala se je uvedba vlade Maria Montija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme