Kristjani in družba

Vsakodnevna vprašanja bodo še dalje osvetljena s krščansko miselnostjo

Vsakodnevna vprašanja bodo še dalje osvetljena s krščansko miselnostjo

Piše Jurij Paljk / Prenovljena in posodobljena podoba tednika Družina

V sredo, 30. januarja, so uredniki največjega slovenskega katoliškega tednika Družina priredili v galeriji Družina v osrčju Ljubljane lep praznik, sprejem za svoje dopisnike, prijatelje, sotrudnike in upravitelje. Slavje je bilo prisrčno in dobro obiskano; na njem so predstavili prenovljen časopis, ki bo odslej nagovarjal z novo obliko in sodobnejšim likovnim, a tudi pisnim pristopom.
Redni bralci Družine prav gotovo že veste: Družina je dobila novo podobo in nov logotip. O tem, kako se bo zrcalila v slovenskem prostoru, so v galeriji Družina spregovorili: direktor Družine Tone Rode, urednik Družine Boštjan Debevec, urednica Naše družine Mojca Purger in urednik Slovenskega časa Bogomir Štefanič.
Dogodek, ki ga je lepo pripravila urednica Manica Ferenc, je s pesniškim navdihom povezoval Matjaž Pikalo, zbrane v galeriji, med katerimi so bili poleg sodelavcev tudi predstavniki nekaterih drugih medijev, soustvarjalci vsebin in bralci, je pozdravila prav Manica Ferenc.
Ker letos zaznamujemo 200 let smrti urednika prvega slovenskega časopisa Valentina Vodnika, so bili njegovi verzi kot nalašč za uvod v predstavitev prenovljene Družine. Interpretiral jih je Matjaž Pikalo, ki se je nekoliko ozrl v zgodovino časopisa.
Kaj so z novo Družino želeli ustvariti, so povedali glavni snovalci novosti.
Družina – glas tistih, ki niso imeli glasu, in blizu ljudem
Direktor Družine Tone Rode je dejal, da “Družina želi povezovati in se skrbno in tudi kritično sooblikovati. Mediji so vse bolj dialogi, ki soustvarjajo skupnost in prostor. Družina je bila vedno glas tistih, ki niso imeli glasu, in blizu ljudem, kar je glavno vodilo še zdaj. Z njeno prenovo želimo pridobiti bralce srednjih let in mlade Družine. Vse teme od kulturnih, mednarodnopolitičnih do popularnih so prežete s krščanskim pogledom”. Predvsem pa je direktor Družine Tone Rode poudaril, da želijo uredniki Družine pisati jasno, spoštljivo in razumljivo.
Seveda ste ali pa šele boste opazili, da je nova Družina oblikovno precej drugačna. S tem, kako uskladiti vsebino in obliko, so si zadnje mesece belili glavo urednik Družine Boštjan Debevec, sodelavci iz tehničnega oddelka in zunanji sodelavci. Skupaj so oblikovali tudi čisto novo naslovnico, ki je, kot je dejal urednik Debevec, postala vrata v vsebino, saj na njej ni uvodnega članka, temveč napovedi člankov. Večji poudarek je na fotografiji, članki so krajši in vsebinsko bolj strnjeni. Vsebinsko pa je odgovorni urednik tednika Družina Boštjan Debevec dejal, da želijo izhajati iz življenja in vsakodnevna vprašanja osvetliti s krščansko miselnostjo.
Ena izmed največjih novosti je prav gotovo ukinitev priloge Kažipot in razširitev mesečne priloge Naše Družine v tedensko, v katero se iz Kažipota prenesejo spored in medijske vsebine, iz Družine pa Mladi val, otroci pa so dobili Otroški zabavnik s preprostimi ugankami za prosti čas.
Ob vseh novostih pa se lahko malce oddahnejo ljubitelji priloge Slovenski čas, ki prenove še ni doživel. Prenovljenega boste lahko brali konec februarja, ko bo izšla nova, že 106. številka. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

07.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!