Vpis na Unescov seznam prinaša Idriji razvoj in nove zaposlitve

Vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine prinaša Idriji razvoj in priložnosti, med drugim tudi nove, dobre zaposlitve, je na nedavni novinarski konferenci povedal idrijski župan Bojan Sever. Z vpisom na seznam je Idrija postala ena od svetovnih destinacij, ki jih letno na svetovni ravni obišče okrog 0,6 odstotka vseh turistov.
Vpis na Unescov seznam kulturne dediščine ni bil slučaj, pač pa konec zelo dobro pripravljenega projekta, je prepričan idrijski župan. Vendar se po njegovih napovedih zdaj delo šele začenja, Idrija pa bo morala vpis na Unescov seznam tudi dobro unovčiti.
“Vpis je pomemben predvsem zato, ker je za nominacijo vseh šest let stala tudi lokalna skupnost, ki je razumela, da je to pomembno za naš kraj. K vpisu je nekaj doprinesel vsak posameznik”, je dejal Sever.
Za idrijsko občino in delovno skupino, ki je pripravljala nominacijo, je vpis pomemben tudi zato, ker zaobjema celotno kulturno dediščino in ne le idrijskega rudnika. Dediščino živega srebra zajema vpis v najširšem pomenu – od rudišča, podzemnih rovov in jaškov, vhodnih stavb rudnika, skladišča živega srebra in žita, upravne stavbe, topilnice, stanovanjske in šolske zgradbe do nesnovne kulturne dediščine s čipkarstvom, rudniško pihalno godbo, zdravstvenim varstvom in z njim povezanim razvojem znanosti v Idriji.
V Idriji danes stojijo številni spomeniki, nekatere od njih bo potrebno na podlagi vpisa v prihodnje obnoviti. Vendar to ne bo le naloga občine Idrija, svoje bo morala storiti tudi država, ki je lastnica več stavb, je dejal Sever.
Slovenija je nominacijo za vpis na prestižni seznam z naslovom Dediščina živega srebra Almaden in Idrija pripravila skupaj s Španijo. Sever je spomnil, da so se zavoljo vpisa morali poenotiti dva kraja in dve državi, zato ima po njegovem mnenju “država neko zavezo do razvoja Idrije, saj bi lahko v nasprotnem primeru prizadela tudi Almaden in Španijo”.
Kako bo potekal nadaljnji razvoj Idrije, je po Severjevih besedah težko napovedovati. Vsekakor bo potrebno kar najhitreje izboljšati turistično infrastrukturo. Treba bo poskrbeti predvsem za turistične namestitve in gostinske storitve ter za zavarovanje kulturne dediščine. “Pri vpisu na Unescov seznam je potrebno začutiti priložnost, to pa bo vodilo v nadaljnji razvoj”, je še povedal Sever.
“Unesco ima svoje standarde, ki jih bo treba spoštovati in vzdrževati, vsekakor pa se ne smemo spustiti v divji turizem, ki lahko Idriji tudi škoduje”, je poudaril podžupan Idrije Bojan Režon.
Slovesnost ob uradni podelitvi certifikata Unesca bodo pripravili predvidoma jeseni in bo najverjetneje potekala v Idriji.

Razveseljiva novica, sicer delo se šele začenja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme