Vokalna skupina ZCPZ je gostovala v Rimu

Pevci so peli na slovesnosti ob dnevu državnosti

Vokalna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki tržaške Zveze cerkvenih pevskih zborov, je v torek s petjem sooblikovala mašo ob dnevu državnosti Republike Slovenije v baziliki svetih dvanajstih apostolov v Rimu. Tako se nadaljuje sodelovanje ZCPZ z veleposlaništvom Republike Slovenije pri Svetem sedežu, ki ima tokrat poseben pomen, saj se s povabilom sedanjega veleposlanika mag. Franca Buta utrjuje vez, ki jo je leta 2021 vzpostavil veleposlanik mag. Jakob Štunf.

Prvič je priložnostni mešani zbor obeležil tridesetletnico neodvisnosti Slovenije, naslednjega leta pa sta mešani zbor in Vokalna skupina Vihar oblikovala adventni koncert za mir. Tokrat je manjša zasedba zapela pri maši, ki so se je udeležili predstavniki diplomatskega zbora, stalni predstavniki pri FAO in WFP, Slovenci v Rimu. Dirigent Bogdan Kralj je za to priložnost izbral skladbe Belarja, Tomca, Sattnerja in Gruberja, pa tudi Četrto mašo Staneta Maliča ob 120-letnici rojstva tržaškega skladatelja.

Mašo je daroval britanski nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami. Mašo je na orglah spremljal Vinko Skerlavaj. V svojem govoru je veleposlanik mag. Franc But izpostavil tako odgovorno in konstruktivno vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti kot tudi aktivno prizadevanje za mir in sodelovanje. Drugi pozdrav pa je sledil na sprejemu, ko je vokalna skupina izvedla slovensko in vatikansko himno v uglasbitvi Charlesa Gounoda.

Preberi tudi

Postni govori na Radiu Trst A

Kristjani in družba

68. mednarodni kongres SIESC

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme