Več pozornosti usmeriti v izpraznjevanje beneških vasi

V sklopu pobud, ki jih Slovenska kulturno gospodarska zveza organizira skupaj s tednikom Matajur ter s KD Ivan Trinko, da bi ljudem pobliže predstavila našo deželno stvarnost, je v Čedadu pred kratkim potekalo srečanje s predsednico SKGZ Ksenijo Dobrila in predsednikom SSO Walterjem Bandljem. V prostorih knjižnice KD Ivan Trinko, na istoimenski ulici, se je zbralo kar lepo število gostov in poslušalcev, med njimi najvišji predstavniki naših zamejskih ustanov in organizacij ter generalni konzul RS Vojko Volk in konzulka Tanja Mljač. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik zaradi bolezni ni mogel biti prisoten. Uvodne besede sta podala predsednica društva Ivan Trinko Iole Namor ter Rudi Pavšič v imenu Novega Matajurja. Ksenija Dobrila, ki bo marca letos končala prvo leto svojega predsedniškega mandata, je podala začetne misli o vlogi in delu krovnih organizacij. Poudarila je, da je slovenska skupnost v Italiji ena izmed najbolj razvitih manjšin, ki jo vsaj na videz združuje velika kohezijska sila, in to nam je nedvomno lahko v velik ponos.

Tako Walter Bandelj kot Ksenija Dobrila sta poudarila, da je sodelovanje med obema krovnima organizacijama, SSO in SKGZ, kljub nekaterim raličnim stališčem, zelo dobro. Strinjata pa se, da bi težko lahko imeli samo eno skupno krovno organizacijo, kajti pluralizem je treba spoštovati in ohranjati.
Oba predstavnika sta nato spregovorila o pomembnih dogodkih, ki čakajo Slovence v zamejstvu letos, to se pravi o 100-letnici sežiga Narodnega doma v Trstu, ki jo bomo proslavili v prisotnosti predsednikov obeh držav, ter o 90-letnici Prvega tržaškega procesa in usmrtitvi štirih junakov na bazovski gmajni. Pogovor seveda ni mogel mimo napetosti, ki jo je v teh dneh, predvsem pa ob nedavnem dnevu spomina, čutiti v Trstu, Gorici in, sicer veliko manj, v Benečiji. Oba predsednika sta se morala zamisliti ob vprašanju moderatorja Pavšiča, češ kako naj se kot manjšina odzovemo na napetost in obtožbe desnice, pa tudi dobršnega dela tistih, ki so na oblasti. Predsednik SSO Walter Bandelj je glede na to poudaril, da sta sodelovanje in sprava vsekakor nujna, ker, če si bomo stali narazen, do pozitivnih premikov ne bo prišlo, prijateljstvo in medsebojno poznavanje pa bosta morda prinesli spremembe tudi med tistimi, ki so nam nenaklonjeni.
Velik del večera je bil namenjen vrnitvi stavbe Narodnega doma in načrtov glede njene uporabe in namembnosti, ki jih manjšina šele pripravlja. Če bomo Slovenci Narodni dom res dobili nazaj, se postavlja tudi vprašanje zelo dragega vzdrževanja. Po mnenju Ksenije Dobrila bi bilo treba zato pomisliti tudi na dejavnosti, ki bi bile vezane na gospodarstvo in torej produktivne, in na sodelovanje s Slovenijo, ki naj bi tudi konkretno pripomogla k vsebinski obogatitvi pomembne strukture ter k njenemu vzdrževanju.

(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše: Suzi Pertot / Večer s predsednikoma krovnih organizacij SSO in SKGZ

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme