Aktualno

V znamenju 60-letnice obljube prvih skavtinj

V znamenju 60-letnice obljube prvih skavtinj

Jurjevanje tržaških skavtinj in skavtov

Skavtinje in skavti vsako pomlad obhajajo praznik svojega zavetnika sv. Jurija. Za tržaški del Slovenske zamejske stavtske organizacije je bilo letošnje jurjevanje v nedeljo, 28. aprila, ko so načrtovali, da bodo ta skavtski praznik priredili v Mačkoljah, da bi tako tudi počastili 60-letnico ustanovitve Slovenskih tržaških skavtinj. Iz Mačkolj je namreč sestra Ljuba Smotlak, ki je leta 1959 v Boljuncu podala svojo skavtsko obljubo skupaj z Vero Lozej, kar je pomenilo začetek ustanavljanja in delovanja tržaških skavtinj. Zaradi vremenskih neprilik pa so se v nedeljo preselili v Žavlje, kjer so se v tamkajšnji cerkvi zbrali člani vseh starostnih vej tržaškega dela skavtske organizacije. Praznično srečanje se je začelo z zborom, Skavtsko pesmijo in klici, nadaljevalo pa z mašo, ki jo je daroval duhovni asistent te mladinske vzgojne organizacije Tone Bedenčič, ob njem pa je somašel domači župnik Paolo Iannaccone. Že nekaj let jurjevanje ni več dan, ko pred vsemi obljubijo novi člani organizacije, ker se to dogaja po posameznih četah. Jurjevanje je tako predvsem dan utrjevanja zvestobe skavtskim obljubam in vrednotam. Tako so med mašo vsi prisotni, pred pokrajinskima načelnikoma Vlasto Novak in Matijem Premolinom, obnovili svoje obljube, vodstvo pa je sklenilo, da zaradi deževnega in mrzlega vremena skrajšani program iger in taborno luč izvedejo v bližnji župniški dvorani.
Voditelji pa so tudi izkoristili srečanje, da so prisotnim spregovorili o obletnici ženske veje Slovenske zamejske skavtske organizacije, kar je zlasti za mlajše člane in članice vsekakor dragocen podatek, ki jim lahko pomaga razumeti ne le razvoj zgodovinskega ozadja nastajanja, ampak tudi sedanji pomen in vlogo organizacije, ki ji pripadajo.
Letošnje jurjevanje je bilo mogoče res malo bolj ‘hišno’ v primerjavi s prejšnjimi, a zato nič manj praznično in slovesno. Za volčiče in volkuljice, izvidnike in vodnice, popotnice in roverje ter njihove voditelje, pa je bilo dogajanje v Žavljah tudi že napoved, da so vse bližji poletni tabori, ki pomenijo vsakoletni višek skavtskega delovanja.
E. G.

11.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!