V spomin na dr. Jožeta Felca

Spodnja Idrija – Na hiši “Pod cerkvijo” v Spodnji Idriji je nekdanja radijska napovedovalka in zdravnica Alenka Höfferle s skupino prijateljev iz nekoč znane kulturne revije Kaplje na hiši, v kateri se je rodil njen mož nevropsihiater in pisatelj dr. Jože Felc, postavila lepo spominsko ploščo iz kraškega marmorja.
Ploščo, ki jo je zasnoval arhitekt Milan Božič, je v soboto, 24. novembra, skupaj z njim, v družbi s “kapljaši” in ženami, ob prisotnosti predstavnice svojcev in dveh krajanov, na Jožetovi rojstni hiši ob kratki, a prisrčni in veljavni slovesnosti odkrila gospa Alenka. Zbranim je spregovoril podpisani. Iz nagovora povzemamo:
“Zgodaj je že kazal, da bo postal pisatelj; zdravniški poklic in odgovorno strokovno usmeritev pa je, kljub odsvetovanju, sprejel kot svoj veliki izziv in je v tem poslanstvu, ob sicer hudih telesnih težavah, ustvarjalno vztrajal do upokojitve. Za premnoge trpeče in bolne iz širne Primorske in še od drugod, ki so pri njem iskali pomoči, je bil pravi zdravnik duše, ne samo običajni psihiater. Iz svoje globoke notranjosti, iz neusahljive zaloge dobrih silnic v sebi je delil tolažbo in zdravje; kot toplo sonce, ki ogreje še tako hladno naravo, je budil upanje in vero v življenje.
Tudi njegova književna dela so v veliki meri oznanjala predvsem razumevanje za človeka v stiskah. Kot sin rudarja nam je naslikal nekdanje življenje krajev ob Idrijci oziroma Idrije same. Kot demokrat in socialno čuteč človek krščanskih korenin je, največkrat v pripovedni obliki, objavil marsikateri razmislek o slovenstvu. Ni se podajal v politiko, vendar je kot mislec na idrijskem griču skrbno sledil utripu Slovenije; njena usoda ga je zanimala in skrbela, bodisi ko je kot študent ali mlad zdravnik bil trden steber naših Kapelj, kot pozneje, ko je ob vodstvu bolnišnice še pridno pisal odmevne knjige.
Omenil sem Kaplje. Saj je neverjetno, da letos mineva, pravzaprav je že minilo štirideset let od takrat, ko so ob hladni sapi, ki je bila ponovno zapihala iz Beograda in dobila svoj pospešek v socialistični Ljubljani, morale utihniti. S Kapljami, skromno, a vendar takrat pomembno in iskano revijo, ki ji je bil Jože glavni urednik, smo dali dragocen prispevek ne le slovenski kulturi, ampak tudi prebujenju demokracije in slovenstva. Za nekatere zakotna Idrija je znala povezati besedne ustvarjalce, mlade in starejše, predvsem pa neobremenjene svobodne ljudi, ki so se jim druga občila zapirala. Razširila se je v zamejstvo in med zdomce, daleč pod argentinske Ande.
In v srcu Kapelj si bil prav Ti, Jože! Tvoja plošča, ki Ti jo je namenila Alenka, angel tvojega življenja, in prek nje Kapljaši, bo vsem, ki bodo hodili tod mimo k Mariji na Skalci ali na to pokopališče, kjer počivaš tudi Ti, večno pričala, da se je v tej hiši rodil žlahtni Slovenec, zdravnik in pisatelj, predvsem pa naš nepozabni prijatelj dr. Jože Felc. Nate, dragi Jože, ni ponosna samo rojstna Fara, temveč vsa naša domovina Slovenija. Alenki, Milanu in vsem iskrena hvala”.
Nad prenovljenim mogočnim stopniščem, na arhitekturno lično urejenem prostoru ob farni cerkvi z restavriranimi poslikavami Jožefa Mraka, se človek sreča z imeni nekaterih znamenitih rodoljubnih duhovnikov, ki nemo govorijo s spominskih plošč na cerkveni steni: Ivan Juvan, Josip Velikanje in msgr. Franc Rupnik, Jožetov vzornik in prijatelj. Jože, naš Joško Podcirkuški, jih kot pristni, prav tu rojeni domačin, spoštljivo gleda z novo odkrite plošče na svoji rojstni hiši. Vsi so nam dragi, Jože pa nam je bil najbližji, rasel in hrepenel je z nami.
Tomaž Pavšič

Idrija / Odkritje spominske plošče

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme