V prometnih nesrečah je umrlo za manjše mesto ljudi

Hrvaško društvo družin ponesrečenih v prometu je objavilo, da je od leta 1991 na hrvaških cestah umrlo 16.900 oseb, 420.457 pa jih je bilo poškodovanih. Kot so poudarili, je to enako “izbrisu” mesta v velikosti Poreča ali Samoborja, ranjenih pa je bilo za območje celotne Istrske županije.
V dobrih 20 letih je na Hrvaškem v prometnih nesrečah umrlo več ljudi, kot jih je umrlo med vojno. Gmotno škodo so ocenili na 12 milijard kun (1,6 milijona evrov) letno, kar je več kot tri odstotke bruto družbenega proizvoda (BDP). Tako poroča Večernji list.
Vsaka peta žrtev v prometu je bil mladi voznik, star od 16 do 24 let, vsaka sedemnajsta umrla oseba ni imela vozniškega dovoljenja. Vsaka druga umrla oseba je bila vinjena, vsaka šesta pa je bil pešec.
Kot so še sporočili iz omenjenega društva, so 62 odstotkov vseh prometnih nesreč povzročili vozniki, ki so bili pod vplivom alkohola, ter mladi in vozniki brez vozniškega dovoljenja.
Poudarili so tudi, da je bilo 90 odstotkov voznikov, ki so odgovorni za hude prometne nesreče, obsojenih na pogojne kazni. Zaradi tega so zahtevali, da se pristojnost za varnost v prometu prestavi z notranjega na prometno ministrstvo in uvedejo ostrejše kazni za povzročitelje prometnih nesreč, ki so se končale s smrtnim izidom ali invalidnostjo.
Opozorili so tudi na posledice, ki jih trpijo družine ponesrečenih v prometu. Pogosto gre za različne bolezni, ločitve zakoncev ter celo samomore. Zato so predlagali tudi nacionalni register prometnih žrtev, ki bi spremljal tudi družinske posledice.

Grozljivi podatki iz Hrvaške

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme