Kristjani in družba

Umetnine, nastale na ajdovski delavnici, potujejo

Umetnine, nastale na ajdovski delavnici, potujejo

Piše Jožica Ličen / Umetniki za karitas na Sveti Gori in Tinjah na Koroškem

Razstave Umetniki za karitas potujejo. Z deli, ki so nastala pod geslom “Polno prgišče lepote” lani avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, smo v tem času obiskali Koper, Vipavo, Celje, Gorico, Ljubljano, Trst, Bruselj, Škofjo Loko, Mursko Soboto in čez poletje so se slike razdelile na dva dela. Polovica jih je postavljenih v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori nad Novo Gorico in polovica v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem.
V 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas se je desetim izbranim avtorjem pridružilo še 52 slikarjev in en kipar in nastalo je 124 likovnih del, od katerih je 48 slik že dobilo svojega lastnika.
V nedeljo, 7. julija, je bilo odprtje razstave v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori, kjer nas je s pesmijo obogatil pevski zbor župnije Vipavski Križ pod vodstvom gospe Martine; gospa Ivica, voditeljica Župnijske karitas Otlica, je srčno prebrala svojo pesem, ki jo je napisala prav v ta namen in je bila tudi uglasbena. Prisotne je pozdravila gospa Renata, voditeljica Goriške območne karitas. Razstavo je odprl in tudi blagoslovil rektor s Svete Gore, pater Simon Peter. Sama pa sem predstavila pot Umetnikov za karitas od leta 1995 dalje, ki zajema 1881 imen avtorjev, 2.860 slik in 320 razstav. Dela bodo na ogled do konca septembra.
V ponedeljek, 8. julija, pa je bilo odprtje razstave v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem. Odprtje razstave je sovpadalo s seminarjem psihologov iz širšega evropskega prostora, kar je prisotnim pokazalo novo dimenzijo Karitas. Sam projekt in avtorje sva predstavili skupaj z našo likovno kritičarko gospo Anamarijo. Gospodična iz Romunije, ki biva v domu, je razstavo pospremila z doživeto klavirsko spremljavo, gospodična Tina pa je s Cankarjevim besedilom iz Kurenta, kjer opeva lepoto Slovenije, približala mnogim našega pesnika in našo deželo. Gospod Jože Kopeinig, direktor doma Sodalitas, je s prevodom vsega povedanega in tudi s svojimi besedami ob odprtju razstave predvsem pokazal, kaj premoreta umetnost in dobrodelnost. Še posebej smo bili veseli obiska direktorja Koroške karitas gospoda Jožeta Marketza, s katerim smo lahko primerjali način njihovega in našega delovanja. Razstava bo v Tinjah do 9. avgusta, nato bo 13. avgusta odprtje v Grošljevi galeriji na Prevaljah.

18.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!