SSO o uplinjevalniku: “Nedopustno ravnanje deželnih organov!”

Svet slovenskih organizacij je zelo zaskrbljen s potekom upravnega postopka, ki zadeva morebitno izgradnjo plinskega uplinjevalnika pri Žavljah. Tako pomembni posegi ne morejo kar tako mimo mnenja in volje občanov, teritorija in javnih uprav. V tem smislu je nedopustno ravnanje pristojnih deželnih uradov, ki tega niso upoštevali in na zelo sporen način izdali povoljno okoljsko mnenje ter začeli postopek razlaščanja. Slednji poteka ravno po kraškem teritoriju in bo torej spet oškodoval slovensko narodno manjšino, ki tam prebiva. Ponovno je potrebno še podčrtati, da sploh ni bil upoštevan člen 21 zaščitnega zakona 38/01, ki predvideva spoštovanje zgodovinskih in kulturnih posebnosti ter duha mednarodnih sporazumov.

Svet slovenskih organizacij upošteva energetsko vprašanje, ki je ključnega pomena za gospodarski in družbeni razvoj. Ni pa sprejemljivo, da se energetska strategija vodi na koži prebivalstva in njihovega zdravja ter proti volji krajevnih uprav in zdravstvenga podjetja. Obvezno pa bi bilo potreno upoštevati mnenje, ki ga je podala Republika Slovenija, saj bo imela izgradnja uplinjevalnika pomemben zemeljski in morski okoljski vpliv tudi čez mejo.

Svet slovenskih organizacij je ogorčen, ker se taki posegi obravnavajo na prednosten način, medtem ko za razvoj teritorija, gospodarstva in kmetijstva na Krasu prihaja do nemogoče odločbe in zamud, ki hudo otežkočajo avtohtono prebivalstvo in negativno prizadanejo okoljsko ter turistično vrednost kraškega področja. To predstavlja nedopustno razliko, ki si jo sodobne državne in deželne ustanove ne smejo privoščiti.

Svet slovenskih organizacij podpira in se pridružuje protestnim pobudam, ki bodo stekle v teh dneh. Lastne članice vabi, da se udeležijo srečanja, ki ga organizira stranka Slovenska skupnost v četrtek, 6. decembra.

Prednost imajo občani, teritorij in krajevne javne uprave, trdi Svet slovenskih organizacij v tiskovnem sporočilu z dne 29. novembra 2012

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme