Študijska ponudba in življenje v matici

Piše: APE

Narodni domDan odprtih vrat

Maturantke in maturanti tržaških in goriških slovenskih višjih srednjih šol so se v petek, 2. februarja 2024, zbrali v Narodnem domu v Trstu ob tradicionalnem dnevu odprtih vrat, ki ga prireja Klub zamejskih študentov. Vsakoletno srečanje je namenjeno predstavitvi možnosti nadaljevanja študija v Sloveniji in prijavno-sprejemnega postopka.

Na dogodku je vse mlade študente, profesorice in ostale udeležence sprejela predsednica kluba Tina Hussu, študentka diplomskega programa anglistike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. “Moram priznati, da sem posebej ponosna, da nam je letos uspelo organizirati naš Dan odprtih vrat prav tu, v bogato simbolnem kraju, priči slovenske tisočletne prisotnosti v Trstu, v Narodnem domu. Pravilno se nam zdi, da se slovenska društva, predvsem pa mladi Slovenci že zdaj srečujemo v tej stavbi, da bomo ob odselitvi Šole za tolmače Univerze v Trstu, ki se ji zahvaljujemo za gostoljubnost, že navajeni na te prostore in tu skupaj krojili prihodnost naše manjšine.” Člani kluba so ob tej pomembni priložnosti povabili na dogodek predstavnike vseh štirih slovenskih univerz, da bi lahko tudi oni spoznali živ utrip naše skupnosti v mestu. Predsednica je prisotnim predstavila delovanje kluba, ki se poleg nudenja pomoči mladim zamejcem, ki se odločijo za študij v Sloveniji, zavzema za predstavljanje zamejske skupnosti širši javnosti v matici ter vzpostavljanje vezi med Slovenci na obeh straneh meje. Na petkovem dogodku sta bili prisotni tudi pomembni gostji, in sicer Breda Zalašček iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter višja svetovalka za slovenske šole v Italiji na Zavodu RS za šolstvo Lara Pižent. Obe gostji sta se prisrčno zahvalili za povabilo in poudarili, da je študij v matici prava priložnost. Gostji pa sta svoje besede namenili tudi tematiki nepriznavanja študijskih nazivov in zagotovili, da bodo vse vpletene univerzitetne ustanove vedno stale ob strani in se borile za rešitev tega problema.

Predstavnice štirih slovenskih univerz Tanja Žužek iz Univerze v Ljubljani, Chiara Gruden iz Univerze v Mariboru, Tina Jazbec iz Univerze na Primorskem in Veronika Piccinini iz Univerze v Novi Gorici so nato študentom predstavile posamezne univerzitetne programe in še druge zanimivosti. Jasna Tomsic, članica kluba in študentka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, je nato vodila krajši pogovor s predstavniki, da bi mladi udeleženci bolje spoznali vse posebnosti,zanimivosti in dosežke vsake univerze. Sledil je bolj administrativni del dogodka, ko sta Tanja Sanabor iz Univerze na Primorskem in Tanja Žužek iz Univerze v Ljubljani predstavili prijavno-sprejemne postopke za vpis na univerze v Sloveniji. Pred zaključnimi pozdravi je potekal pogovor z današnjimi študenti oz. KZŠ-jevci. Mladi maturanti in maturantke so lahko na ta način, v obliki sproščenega pogovora, spoznali študij v Sloveniji skozi oči zamejskih študentov.

Pred zaključkom priložnostnega dogodka se je predsednica Kluba zamejskih študentov Tina Hussu prisrčno zahvalila vsem, ki so pripomogli k organizaciji dogodka in vsemu, kar je z njim povezano. Izpostavila je tudi, da je odločitev študija v matici priložnost, s katero lahko mladi nadgradijo svoje znanje slovenščine, navežejo nove stike in ustvarjajo nepozabne spomine. Zadnje misli je tudi ona namenila kočljivi problematiki, ki zadeva nepriznavanje študijskih nazivov, pridobljenih v Sloveniji. Dogodek se je sklenil z obiskom stojnic, na katerih so maturanti in maturantke še bolje spoznali študijsko ponudbo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme