Število smrtnih kazni počasi upada, in vendar...

V letu 2011 je bilo izvedenih skoraj tisoč smrtnih kazni manj kot leto prej. Kar 155 držav je odločilo, da ukine ta najhujši mehanizem kaznovanja človeka.
Lani je bilo na tak način umorjenih vsaj pet tisoč oseb. Gre za še zelo visoko število, ki pa se je – kot omenjeno – znatno znižalo, saj je bilo v letu 2010 ubitih 5.946 oseb. Države, kjer so lani umorili največ ljudi, so Kitajska (več kot 4.000), Iran (vsaj 676) in Savdska Arabija (znanih primerov je vsaj 82). Število umorjenih je padlo zlasti na Kitajskem, kjer so jih lani ubili tisoč manj kot leto prej; počasi upada tudi v ZDA, kjer so lani pobili 43 oseb, leta 2010 46, leta 2009 pa 52. Japonska. Med industrijsko razvitimi in demokratičnimi državami, ki najhujše zločine še kaznujejo s smrtjo, so Japonska in ZDA, kjer je to v zadnjih mesecih posebno žgoča tema. Na skrajnem Vzhodu so prve dni avgusta letos obesili dve osebi, marca pa kar tri. Pri njih je navada, da izvedejo obsodbo, ne da bi obvestili ne kaznjencev ne svojcev, celo brez prič. Po mnenju organizacij, ki se bojujejo za spoštovanje in zaščito človečanskih pravic, je to posebno kruto. Največ usmrtitev (leta 2011 kar 98,6%) se izvaja prav v azijskih državah.
Afrika. V lanskem letu naj bi umorili vsaj 24 oseb, in to v štirih državah (leto prej v šestih): v Somaliji vsaj 11, v Sudanu vsaj 7, v Južnem Sudanu vsaj 5, v Egiptu vsaj eno. Leta 2010 je bilo uradno umorjenih vsaj 43 oseb. Ruanda velja za simbolno državo afriških mučencev, pa tudi za državo, ki ima pomembno sporočilo za ves svet. Kljub genocidu je namreč odločila, da prekine verigo zla in maščevanja, in je tako ukinila smrtno kazen.
ZDA. S smrtonosno injekcijo so 7. avgusta v Texasu umorili 54-letnega moškega, ki je med drugim bil duševno moten, zaradi česar je bila odsodba posebno sporna. Podoben primer se je v isti državi pripetil že 18. julija. V Texasu, kjer izvajajo skoraj tretjino takih kazni v ZDA, so 22. avgusta le uro pred izvršitvijo obsodbe odložili ukrep ter dali še zadnjo možnost 40-letnemu moškemu, za katerega marsikdo meni, da bi gotovo bil oproščen, ko bi si le mogel privoščiti dobrega odvetnika…
Edina evropska država, ki še pozna smrtno kazen, je Belorusija: tam so lani in letos ustrelili po dve osebi. V Sloveniji je bila zadnja smrtna kazen izvedena leta 1957, dokončno pa ukinjena leta 1989. V Italiji je bila ukinjena z republiško ustavo leta 1948, zadnjič pa izvedena marca 1947.
Težko je priti do pravih številk t. i. “državne kazni”, saj so usmrtitve marsikje še ovite v “državno tajnost”. Neuradni viri pa niso vedno zanesljivi. Zdi se, da smrtno kazen, ki obstaja od začetka nastanka svetovnih civilizacij, na svetovni ravni počasi odpravljajo, in vendar je še vedno prisotna v 42 svetovnih državah: lani so se za tako kazen konkretno odločili v devetnajstih (leta 2010 v 22, leta 2009 v 19, leta 2008 v 26). Vedno več je mednarodnih organizacij, ki se borijo proti najhujši kazni. Morda je tudi njihova zasluga, če je vse več držav ukinilo to kazen oz., čeprav jo zakon še predvideva, jo v zadnjih letih vse manj izvajajo. Svet Evrope je prepričan, da v demokratičnih družbah za tako smrt ne sme biti prostora. Amnesty International, ki se že dolga leta bori, da bi bil uboj kot oblika kaznovanja odpravljen povsod po svetu, na podlagi različnih raziskav trdi, da smrtna kazen ne zmanjšuje količine storjenih kaznivih dejanj, saj večina ljudi, ki zavestno krši zakon, to dela ne glede na posledice. Tudi zaradi vsega tega je pomembno poudarjati, da je pravi absurd ubiti človeka, ker je ubil drugega človeka, da se s tem dokaže, da človek ne sme ubijati človeka… Smrtna kazen postavlja celotno družbo na raven ubijalca. Če hočemo koga prepričati, da je vedno in vsekakor napačno usmrtiti človeka, imamo dolžnost se ustaviti – in biti boljši -, pa čeprav pred osebo, ki je zagrešila najhujšega izmed zločinov.
DD

Usmrtiti človeka je vedno in vsekakor največja napaka.

Preberi tudi

Pasijon po Mateju in Janezu na spletu

Kristjani in družba

“Vi ste luč sveta”

Kristjani in družba

Razstava jaslic na Sveti Gori

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme