Škofovsko posvečenje msgr. Henrika Trevisija

23. aprila bo prevzel tržaško škofijo

“Moja duša poveličuje Gospoda”, “Blagoslovljen bodi, o Gospod, za to tvoje ljudstvo”. Tudi slovenska beseda je odmevala v katedrali v Cremoni, v kateri so v soboto, 25. marca 2923, posvetili v škofa msgr. Henrika Trevisija, ki bo uradno prevzel tržaško škofijo v nedeljo, 23. aprila. V katedrali, ki so jo duhovniki, avtoritete in verniki zapolnili do kraja, ga je z blagoslovom posvetil cremonski škof Antonio Napolioni. Iz Furlanije Julijske krajine oz. Trsta so se verniki pripeljali z avtobusi. Posvečenje sta med drugim v prvih vrstah spremljala tudi dosedanji tržaški škof Giampaolo Crepaldi in tržaški župan Roberto Dipiazza.

Novoposvečeni škof se je v svojem pozdravu zahvalil Bogu in Mariji, ki nas varujeta, zahvalil se je papežu Frančišku za zaupanje in vsem duhovnikom, prijateljem in družinskim članom, ki so ga spremljali na dosedanji življenjski poti, in tudi tistim, ki ga bodo spremljali v nadaljnjih korakih. Posebno zahvalo je namenil škofom, ki so mu bili ob strani v tako posebnem dnevu, predvsem domačemu škofu Napolioniju, a tudi nadškofu Crepaldiju in goriškemu nadškofu Carlu Robertu Marii Radaelliju za izkazano bližino.

Prav gotovo je spodbudno za nas Slovence, da je škof razumel, da prihaja v večkulturni prostor in da je, čeprav oddaljen od Trsta, ob posvečenju spregovoril tudi v slovenščini, kar je že storil tudi v pozdravu tržaškim vernikom ob imenovanju.

V nedeljo, 23. aprila 2023, bo škof Henrik Trevisi prvič maševal v katedrali sv. Justa.

Grb škofa Trevisija

Voda reke Pad in tržaškega morja, na nebu zvezda, ki predstavlja Marijo, ki nas varno spremlja. Dve zlomljeni sablji in psenični klas, sad zemlje in človeškega dela, ki postane Evharistija. To so nekateri elementi v grbu škofa Trevisija, v katerem je zapisano geslo “Admirantes Iesum”, za katerega ga je navdihnilo pismo Hebrejcem (12,2).

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme