Sklenjene in obnovljene obljube skavtov SZSO

Piše: Radostna puma

Slovenska zamejska skavtska organizacija, Trst in Gorica

minulih dveh tednih so slovenski skavti vseh starosti praznovali obred obljub tako na Goriškem kot na Tržaškem.

Obljube in prenočevanja na Goriškem

Konec tedna, med 12. in 14. aprilom, so izvidniki in volčiči pred četo in krdelom izrekli obljubo in zato prejeli novo ruto.

Volčiči in volkuljice, ki na sestankih med skavtskim letom spoznavajo Mavglijevo zgodbo, so se na obred obljub pripravili z dvodnevnim srečanjem. Krdelo Sambaar je namreč med soboto in nedeljo prenočilo v prostorih nekdanje štmavrske šole. Skoraj trideset otrok od osmega do desetega leta starosti se je naslednjega dne udeležilo svete maše v Pevmi, ki jo je daroval pater Jan Cvetek. Branju iskrenih prošenj in zahval ter glasnemu petju skavtskih pesmi so se pridružili še starši in sorodniki volčičev in volkuljic. Po blagoslovu rut se je skupina pod nadzorom petih starih volkov peš odpravila spet v Štmaver, kjer je vse pozdravila goriška stegovodja Lucija Tavčar, poglavarka džungle.

Na dvorišču nekdanje šole se je kar devet mladičev obvezalo, da bo vsak dan naredilo vsaj eno dobro delo in se zavzemalo za čim boljše življenje v krdelu. Sledilo je zasluženo praznovanje s pečenjem mesa na žaru, za kar sta poskrbela Domači gams in Preudarni modras (Bernard Terpin in Sandi Lakovič).

Med 12. in 13. aprilom so v Jamljah prenočili Modrasi, Gamsi, Pume in Sove. Že v petek zvečer je na razgledni točki v bližini župnišča pred številno izvidniško četo stopilo kar osem novincev. Tomaž, Ivan, Aleksander, Petra, Veronika, Margherita, Neva in Martina so obljubili, da se bodo ravnali po skavtskih zakonih.

Naslednjega jutra, ko je končno vsa četa na vratu nosila modro-rumeno ruto, je goriške skavte obiskalo kar nekaj prostovoljcev. Najprej je lovstvo predstavil Jurij Klanjšček, predsednik Lovske družine Števerjan. Mladim izvidnikom in izvidnicam je pokazal lovsko opremo in jim obrazložil, kaj vse je treba opraviti, da postanemo lovci.

V Jamljah je svojo dragoceno izkušnjo o Tanzaniji delila tudi Veronika Devetak: poleti 2022 se je tja odpravila kot prostovoljka. Izvidnikom in izvidnicam je postavila podoben izziv, kot ga je imela z afriškimi otroki: mladim skavtom je dala na razpolago le nekaj palic, krajših vrvi in plastenk, iz katerih je bilo treba sestaviti igračo ali pripraviti zanimivo igro.

Ob koncu pa so na obisk h goriški četi prišli še prostovoljci civilne zaščite in pripovedovali o glavnem o požaru, ki je pred dvema letoma zajel Kras. 

Jurjevanje na Goriškem

Prejšnjo nedeljo, 21. aprila, se je prav tako v Štmavru zbral ves goriški steg. V glavnem zboru so prisotne pozdravili sv. Jurij in njegov zmaj, Baden in njegova sestra Agnes Powell. Prebrali so Pastirčka iz leta 1963, v katerem je Niko Klanjšček izrazil željo, da bi tudi na Goriškem zaživel skavtizem. Takega gibanja pa ni kar tako ustanoviti: zato so se vse veje goriškega stega preizkusile v raznih igrah in dokazale, da znajo biti kos skavtskim izzivom. Medtem je potekala staršem namenjena delavnica glede potreb otrok: pri vzgoji mladih skavtov v odgovorne osebe je namreč ključno sodelovanje med starši in voditelji.

Kosilo za nekaj manj kot sto ljubiteljev skavtizma je pripravil Klan aktivnih odraslih skavtov (Kaos), sledila je sv. maša.

Srečanje se je sklenilo še slovesneje – z napovedanim praznovanjem 60. obletnice ustanovitve goriških skavtov: med 15. in 16. junijem bodo goriški skavti prenočili v Žabnicah. 

Obljube kraških in tržaških krdel

V krdelo Rdeče rože in krdelo Polne lune je pred kratkim stopilo skupaj pet volčičev in volkuljic. Letos je ponovno zaživela še ena skavtska skupina, namenjena otrokom zadnjih treh letnikov osnovne šole. Voditelji si prizadevajo za to, da bi krdelo postalo številčnejše.

Tudi na Krasu je na začetku meseca dalo obljube kar nekaj volčičev: na Opčinah je v krdelo Sivih tačk stopilo sedem volčičev in volkuljic, v nabrežinsko krdelo Belih tačk pa štiri.

Starejši volčiči in volkuljice obeh krdel so ob priložnosti pripravili igre, v katere so vpletli tudi starše.

Jurjevanje na Tržaškem

Skavti kraškega in tržaškega stega so se prejšnjo nedeljo zbrali, da bi praznovali zavetnika sv. Jurija. V Mavhinjah so začeli s sveto mašo: daroval jo je pokrajinski duhovni asistent Bedenčič, ki tržaško skavtsko delovanje spremlja že petdeset let. V preostalem delu dneva so po starostnih vejah speljali program o slovenstvu. Najmlajši so se na igriv način spustili v svet slovenske književnosti, izvidniki in vodnice, roverji in popotnice pa so spoznavali Slovenijo.

Prenočevanja, obljube in praznovanje sv. Jurija spadajo med redna srečanja skavtov tako na Goriškem kot na Tržaškem. Te in druge skavtske dejavnosti tesno združujejo najmlajše igrive volčiče, pustolovske izvidnike in zrele klanovce. Skavtski duh je tudi letos privabil nove člane, obenem pa še vedno povezuje že obnošene skavtske rute.

Preberi tudi

O dolinskem župniku Placidu Sancinu

Kristjani in družba

Srečanje s papežem Frančiškom

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme