Sklenil se je Diversity Festival v organizaciji DM+ in YEN

Piše: Fotografije: damj@n

Barkovlje / Uspešen rezultat in zadoščenje mladih Slovencev v Italiji

V soboto, 29. junija, se je z doživetim dogodkom uspešno sklenil Diversity Festival v organizaciji društva mladih Slovencev v Italiji DM+ in YEN (organizacije mladih manjšincev Evrope). Več kot 30 mladih iz vse Evrope je teden dni preživelo v Trstu. DM+ je sprejelo velik izziv in uspešno izpeljalo letošnji mednarodni festival raznolikosti, ki je potekal s podporo SSO, SKGZ, ZSKD, Slovenske prosvete, projekta Spretno(ra)sti, MOSP, ZKB TS GO, Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dežele FJK in prej omenjenega YEN. Letos so udeleženci lahko zbirali med delavnico za radijske zgodbe in podkast s Katjo Stojnić, pripravo scenografije z Giovanno Bressan ter gledališko delavnico z igralko in učiteljico dramske igre Urške Bradaškja Morato. Slednja nam je ob sobotni prireditvi povedala, da so bili udeleženci zelo aktivni in je zato bila delavnica zelo uspešna. Imeli so zelo kreativen proces, raziskovali so, kako lahko igralec na odru komunicira s telesom, kaj lahko naredi in kako naj se uglasi, da izrazi, kar si želi. Mladi so izbrali misli in sporočila, ki so si jih želeli sporočiti svetu: sanje, potovanja, nova poznanstva, nasmeh, sočustvovanje, pomoč, potrpežljivost, radodarnost, odprtost … vrednote, vodila in obnašanja, ki bi po njihovem mnenju na bolje spremenili svet in odnose med ljudmi. Vsak si je izbral tudi narodno pesem oz. pesem v svojem jeziku in jo zapel; to je pripomoglo k atmosferi prizora in se nato povezalo z dialogom, ki je potekal v maternem jeziku, s kakšnim poudarkom v angleščini. Telesna komunikacija in ton glasu nastopajočih sta bila tako dobro usklajena, da je lahko gledalec kljub nepoznavanju jezika razumel smisel prizora. Oder je bil lepo okrašen z izdelki, ki so jih pripravili udeleženci delavnice scenografije. Za podlago so uporabili kartonaste kvadre, v katere so vrezali razne figure in motive, zanje so navdih črpali med obiskom mesta v zalivu ali so izbrali take, ki so jih spominjali na njihovo narodno skupnost. Končni izdelek je bil na odru razsvetljen tako, da je na zidove zunanjih prostorov barkovljanskega društva (kjer je potekala sklepna prireditev) padala senca izrezanih figur. Še pred gledališko uprizoritvijo je občinstvo prisluhnilo podkastu, ki so ga pripravili udeleženci kar s telefoni. Zbirali so izjave drugih udeležencev ter posneli zvoke okolja oz. vsakodnevnega tržaškega direndaja. 

Prisotne sta na zaključnem večeru pozdravila podpredsednik DM+ Alex Frandolič in predstavnica YEN Vera Buranits. Frandolič je poudaril uspeh festivala in z veseljem napovedal predstavitev sadov uspešnega dela, ki so ga udeleženci opravili v duhu sinergije, besede, ki je letošnje vodilo oz. geslo društva. Društvu se je posebno zahvalila predstavnica YEN in z veseljem dejala, da je bil teden med Slovenci v Italiji posebno doživetje.

Ob koncu smo za izjavo prosili še predsednico DM+ Katjo Canalaz, ki nam je z zadovoljstvom povedala, da je bil Diversity Festival pravi uspeh. Razkrila je, da so bili člani društva prvi dan precej napeti, saj organizacija takega dogodka ni mala malica. Po uvodnem dogodku pa so dobili prve čestitke, videli navdušene obraze in zato tudi bolj sproščeno nadaljevali z organizacijo, ki je nadvse uspela. “Skupine so res dobro delovale, udeleženci so bili zelo aktivni in z zanimanjem spoznavali tudi našo realnost. Imeli smo več iger, kjer smo spoznavali različne manjšinske stvarnosti, in tudi časa za sprostitev (pri morju in na osmici na Krasu) ni zmanjkalo. Bila je lepa izkušnja in velik izziv za društvo. Organizacija je trajala več mesecev, zdaj, ko smo pobudo srečno speljali, smo res zadovoljni in ponosni na rezultat.”

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme