Skavtski spomini s koroškimi brati in sestrami

Tretji večer ob 70-letnici Slovenskih tržaških skavtov

V sredo, 23. novembra, bo ob 19. uri v dvorani Marijanišča na Opčinah 3. večer skavtskih spominov v priredbi Tropa za 70-letnico Slovenskih tržaških skavtov. Posvečen bo koroškim skavtom in skavtinjam.

Ob lanskem jubileju tržaškega dela Slovenske zamejske skavtske organizacije, ki obenem pomeni 70-letnico skavtskega gibanja med Slovenci v zamejstvu sploh, je bilo sklenjeno, da s srečanji, pričevanji, filmi in slikami posvetimo pozornost začetkom in razvoju skavtizma med Slovenci na Tržaškem (tak večer je bil 22. aprila), na Goriškem (večer o goriških skavtinjah in skavtih je bil 9. junija), a tudi na Koroškem in med izseljenci v Argentini in Kanadi. V teh treh državah slovenski skavti ne delujejo več. Poleti je bilo 20. in 21. avgusta na Sv. Višarjah še jubilejno skavtsko srečanje.

Prvi in drugi spominski večer sta odlično uspela. Na dan so prišla zanimiva pričevanja, to pa je bila tudi priložnost za srečanje med “odraslimi skavti” in sedanjimi aktivnimi članicami ter člani. In zdaj so na vrsti koroški skavti in skavtinje.

Prva fantovska skupina je nastala v Celovcu leta 1959, prve skavtinje pa so so se začele zbirati leta 1969. Leta 1976 sta se skupini združili in se leta 1990 osamosvojili od avstrijske skavtske organizacije.

Pogoji za delovanje niso bili enostavni, tako da so fantje imeli prvi resnični tabor šele leta 1964, in to v okviru skupnega velikega tabora tržaških, goriških in koroških skavtov v dolini Zajzere pod Sv. Višarjami. Skavtinje pa so že v letu ustanovitve taborile s tržaškimi skavtinjami v Lepeni. V tista leta segajo plodni stiki med različnimi skupinami in pokrajinami ter tudi zvesta prijateljstva. Sledili so skupni tržaško-koroški fantovski tabori (Sele 1965, Globasnica 1965, Bela Peč 1968, Sele 1970, Log pod Mangartom 1971), en dekliški tabor (Ribno 1971), predvsem pa prvi štirje zamejski skavtski jamboreji: Pinedo 1976, Log pod Mangartom 1979, Globasnica 1984 in Čezsoča 1995, ki so vsem udeležencem vtisnili nepozabne spomine.

Na srečanje na Opčinah se bodo 23. novembra pripeljali, tudi od dokaj daleč, predstavniki in predstavnice različnih koroških skavtskih generacij. Na večeru bodo sodelovali Jožko Hudl iz prve fantovske generacije, predzadnji voditelj in duhovni vodja skupne organizacije Janko Krištof, Albert Smrečnik, Martina Piko Rustia in še nekateri drugi nekdanji vodilni člani in članice, ki še niso dokončno potrdili svoje prisotnosti. Obeta se torej spet bogato skavtsko srečanje z utrjevanjem starih ter ustvarjanjem novih vezi.

Na fotografiji: srečanje ob poskusu oživitve skavtske organizacije na Koroškem 8. aprila 2010

Preberi tudi

Bratsko srečanje “Čudovita znamenja”

Kristjani in družba

Čas in Jonovo sporočilo

Kristjani in družba

Slovesne šmarnice na avstrijskem Koroškem

Kristjani in družba

Velika noč v vernikih (2)

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme