S skupino Pearl Jam je Trst okusil grunge iz 90. let

Ameriška skupina Pearl Jam se je v nedeljo, 22. junija, po izredno uspešnem sobotnem milanskem nastopu pred 60.000 ljudmi, predstavila tržaškemu občinstvu na odru stadiona Nereo Rocco.
Pearl Jam je skupina grunge/alternative rock, ki je bila ustanovljena v ameriškem mestu Seattle (Washington) leta 1990. Nastala je v letih, ko so zasloveli tudi Nirvana, Soundgarden in Alice in Chains, a njihov sound grunge ima primesi, ki se približujejo klasični rock glasbi iz sedemdesetih let. V svoji karieri so prodali več kot 60 milijonov plošč, čeprav so se že od začetka odločili, da bodo imeli “anti-komercialno” dušo, ki postavlja na prvo mesto “pravo” glasbo in odnos z oboževalci in zanemarja vse, kar zadeva promocijo, televizijske nastope, intervjuje in drugo reklamo. Skupino Pearl Jam sestavljajo: Eddie Vedder (glas in kitara), Stone Gossard (kitara), Mike McCready (kitara), Jeff Ament (bas), Matt Cameron (bobni) in Kenneth “Boom” Gaspar (klaviature in orgle).
Nedeljski triurni koncert je bil pravi “rock dogodek”, ki je priklical v Trst njihove fane iz cele dežele in sosednjih držav. Zaigrali so 34 pesmi iz svojega bogatega repertoarja – tako iz prve uspešne plošče “Ten” (1991), kot iz zadnje “Lightning Bolt”. Seveda niso pozabili klasičnih “Alive”, “Better Man”, “Jeremy” in “Even Flow”. Nastop so začeli s pesmijo “Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town”, nato sta “Low Light” in “Black” dokončno vžgali občinstvo. Sledilo je nekaj novih in starejših pesmi in po 45 minutah glasbe je pevec Eddie Vedder prvič nagovoril svoje oboževalce. V tekoči italijanščini je najprej lepo pozdravil (besedilo je prebral iz zapiskov, ki si jih je skrbno pripravil pred koncertom in jih je s seboj prinesel na oder), nato pa obljubil, da se tokrat ne bo dotaknil alkohola, saj ga je prejšnji večer na odru v Milanu popil preveč. Občinstvo se seveda s to odločitvijo ni strinjalo, poslušalci so kričali, naj vendar kaj popije, zato je Eddie z velikim požirkom iz steklenice vina nazdravil Trstu in vsem prisotnim, kar je seveda povzročilo veliko navdušenje.
Koncert se je nadaljeval s pesmimi z zadnje plošče “Lightning Bolt”, ki je izšla oktobra 2013, nato je Eddie spet spregovoril v italijanščini: spomnil se je na prijatelja Johnnyja Ramone, kitarista skupine Ramones, ki je pred leti umrl. Publiko je spodbudil, da je večkrat izrekla njegovo ime in ga pozdravila, nato pa mu je posvetil melanholično pesem “Come Back”. Na tržaškem stadionu, odetem v popolno temo, se je prižgalo na tisoče lučk vžigalnikov in telefončkov; prevladovali so seveda le-ti, kar je pač zgovorna priča novih časov.
Nastop skupine Pearl Jam je vseskozi potekal na izredno visoki tehnični ravni. Eddie Vedder se je približeval občinstvu in iskal živ stik z njim. Ko so se na stadionu prižgale vse luči, so se člani skupine zahvalili svojim fanom in jim povedali, da brez njihove podpore Pearl Jam sploh ne bi obstajali. Med aplavzi se je nato zaslišal riff kitare, uvod v znano pesem, uspešnico Neila Younga, “Rockin’ in the Free World”. Tridesettisočglavo občinstvo je popolnoma pobesnelo, vsi so na glas peli z Eddiejem besede znane pesmi in navdušenje je doseglo višek. Po zadnji pesmi “Yellow Ledbetter” so se člani skupine iz srca zahvalili in lepo pozdravili. Prisotni oboževalci Pearl Jamov, večinoma ljudje med tridesetim in petdesetim letom, ki jih je glasba v mislih in duši odpeljala neposredno v 90. leta, so zapustili tržaški stadion zadovoljni in prežeti s pozitivnimi občutki, ki jih je ameriška skupina ustvarila samo s svojo glasbo, brez posebnih scenografskih pripomočkov in razsvetljave na odru, kot jih po navadi vidimo ob takih velikih glasbenih dogodkih.
Koncert sta organizirali družbi Live Nation Italia in Azalea Promotion, v sodelovanju z Deželo Furlanijo Julijsko krajino in Občino Trst. Evropska turneja, ki se je začela 16. junija v Amsterdamu, se bo po Milanu in Trstu nadaljevala v drugih evropskih mestih, na Dunaju, v Berlinu, Stockholmu in se bo končala v znanem kraju Milton Keynes v bližini Londona.
Katja Ferletič

Na stadionu Nereo Rocco

Preberi tudi

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (26)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (28)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Na stopnicah (125)

Na stopnicah

Na stopnicah (125)

24.02.2024
Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme