Ruska kapelica pod Vršičem je obnovljena

Ruska kapelica pod Vršičem, ki so jo konec lanskega leta poškodovali neznanci, je ponovno obnovljena. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je za obnovo spomenika v državni lasti odštelo 10.000 evrov. Nameščene so nove skodle in plošče iz pocinkane pločevine.
Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je obnova kapelice dokončana. Potem ko so neznanci konec lanskega leta na kapelici poškodovali macesnove skodle in odnesli bakrene plošče pod njimi, je bilo zaradi poškodb potrebno precejšen del skodel odstraniti in zamenjati z novimi.
V obnovitvenih delih so ukradene bakrene plošče pod skodlami nadomestili z novimi ploščami iz pocinkane pločevine. “V izogib ponovnemu primeru vandalizma, plošče niso več bakrene”, so pojasnili na ministrstvu. Neznani storilci so namreč s kritine kapelice pokradli bakreno oblogo. Da pa bi prišli do njih, so odstranili macesnove skodle in pri tem povzročili precej škode.
Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj, storilcev kaznivega dejanja še niso odkrili. Njihov motiv naj bi bil koristoljubje, saj so odtujili baker, da bi ga lahko prodali na črnem trgu.
Leseno kapelo, posvečeno svetemu Vladimirju, so leta 1917 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim, ki jih je med gradnjo ceste leta 1916 zasul snežni plaz. Je edinstven spomenik in simbol prijateljstva med Rusijo in Slovenijo, ki ga letno utrjuje tradicionalna prireditev ob njej.
Kapelica, ki je celovito obnovo sicer doživela leta 2005, je po obnovi kritine ponovno pripravljena za spominsko slovesnost, ki jo vsako leto konec julija pripravita društvo slovensko-ruskega prijateljstva in kranjskogorska občina. Letos bodo dogodki ob spominski svečanosti potekali od 27. do 29. julija, častni pokrovitelj in govornik pa bo po podatkih Društva Slovenija-Rusija predsednik vlade Janez Janša.

Lani so kapelico poškodovali neznanci

Preberi tudi

Sklenjene in obnovljene obljube skavtov SZSO

Kristjani in družba

Vokalna skupina ZCPZ je gostovala v Rimu

Kristjani in družba

Delati od doma!

Kristjani in družba

Delati od doma!

05.05.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme