Romanje cerkvenega pevskega zbora Hrušica in župnijskih sodelavcev

Piše: Sebastijan Mavrič

Po istrskih poteh blaženega Miroslava Bulešića

Prvo soboto v oktobru smo se pevci cerkvenega pevskega zbora ter župnijski sodelavci brkinske župnije Hrušica skupaj z župnikom Andrejem Vončino odpravili na romanje po istrskih poteh blaženega Miroslava Bulešića, lahko rečemo, kar v našo neposredno bližino. Štirideset nasmejanih in prešernih obrazov vseh starosti je kmalu po prehodu državne meje najprej ugledalo vas Vele Mune, kjer smo se z avtobusom v preozkih uličicah skoraj zagozdili, nato je pot vodila mimo Vodic, Dan, Račje vasi vse do Lanišča, vasice, kjer se je pred 76 leti odvila tragična “krvava birma”, v kateri je izgubil življenje duhovnik blaženi Miroslav Bulešić.

Hruščani smo tudi drugače povezani s tem dogodkom, saj je pri omenjeni birmi sodeloval župnik Štefan Cek, doma iz Hrušice, ki je po srečnem spletu okoliščin tisto usodno nedeljo (24. 8. 1947) ušel gotovi smrti. Še najbolj zanimivo pa je dejstvo, da je bil, tedaj še kot mlad fantič, priča dogodku tudi naš pevec Stanko Novak iz Obrova, ki nam je iz prve roke opisal dogodke in pokazal, skozi katera vrata je pobegnil pred množico razjarjene drhali. Neprecenljivo pričanje.

V Lanišču smo si po sveti maši ogledali še župnišče z malim muzejem in ostanki ter dokazi krvavega dogodka, nato pa pot nadaljevali v osrčje Istre, kjer smo s prevelikim avtobusom po stranskih cesticah s težavo prikrmarili do končnega cilja, kraja Svetvinčenat. Tu se je rodil in enajst let po smrti našel poslednje počivališče blaženi Bulešić.

Dan se je že nagibal v večer, ko smo med potjo proti domu v vinariji blizu Motovuna poskusili pristna istrska vina ter se s pesmijo in dobro voljo zvečer vrnili v rodne Brkine. Bilo je lepo.

Preberi tudi

Govoriti o mladih ni lahko

Kristjani in družba

Papež bo julija v Trstu

Aktualno

Živ spomin nadaljuje svojo pot

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme