“Prihodnost je na strani tistih, ki se povezujejo in sodelujejo!”

Z nagovorom deželnega tajnika stranke Slovenska skupnost Damijana Terpina in novoletnim sprejemom je bilo v petek, 18. januarja 2013, zvečer v palači Attems v Gorici javno srečanje političnih predstavnikov Furlanije Julijske krajine, ki se ga je udeležila tudi ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak z vrsto uglednih slovenskih in italijanskih politikov.
Novoletni sprejem stranke Slovenska skupnost je dejansko prva javna manifestacija, na kateri se zberejo politiki iz naše dežele in sosednje Slovenije v novem letu in velja za enega tistih dogodkov, na katerem se politiki dogovarjajo med seboj, somišljeniki pa lahko v neformalnih pogovorih “iz prve roke” izvedo marsikaj.
Letošnje novoletno srečanje stranke Slovenska skupnost je minilo v duhu iskanja sodelovanj in novih zavezništev pred bližnjimi italijanskimi političnimi volitvami in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Damijan Terpin je bil v svojem nagovoru zelo povezovalen, a je najprej prikazal uspehe edine slovenske etnične stranke v Italiji. Govor dr. Damijana Terpina objavljamo na tretji strani v celoti.
Deželna tajnica Demokratske stranke Debora Serracchiani je v svojem nagovoru, v katerem je pozdravila v slovenščini, povabila somišljenike stranke Slovenska skupnost, naj podprejo na volitvah Demokratsko stranko.
Novoletni sprejem SSk je vodila predsednica SSk in dolinska županja Fulvia Premolin, pozdravil pa je tudi predsednik goriške Pokrajine Enrico Gherghetta, ki je dejal, da gre nadaljevati po poti sodelovanja, strpnosti, sožitja različnih narodov v skupnem prostoru, kot primer imenitne prakse medkulturnega, medetičnega in plodnega sodelovanja je pokazal palačo Attems, v kateri so mojstrovine vseh narodov Goriške.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak pa v svojem nagovoru ni skrivala velike zaskrbljenosti zaradi hude politične krize v Sloveniji, a je bila kljub temu optimistična, saj je zatrdila, da je prihodnost na strani tistih, ki se povezujejo, ki sodelujejo, prav zato je z veseljem izrecno pozdravila veliko število italijanskih in slovenskih županov ter političnih predstavnikov na novoletnem sprejemu SSk, kar po njenem kaže, na globljo težnjo po sodelovanju. Povedala je tudi, da sedanja vlada v Sloveniji nima prihodnosti, čeprav se ni dotaknila notranje krize sedanje slovenske vlade, a je ponovno izrazila vso podporo Slovencem v Italiji, podčrtala predvsem dosedanje uspehe, kot je tudi povedala, da je Ministrstvo za Slovence po svetu in v zamejstvu objavilo poseben razpis, na katerem s svojimi projekti lahko sodelujejo vsi iz zamejstva, ki danes to več ni.
Slovenija bo letos namreč namenila slovenski manjšini v Italiji enake finančne prispevke kot lani, kar je po oceni Novakove v sedanjih hudih časih zelo dobro, ker kaže na to, da ohranja pozitiven odnos do vsega svojega narodnega telesa. Novakova je tudi zatrdila, da sama še kako verjame, da bo v narodni manjšini v Italiji, kljub težavam zaradi gospodarske krize in različnim gledanjem, tudi v prihodnje prevladovala želja po enotnosti.
Goriški novoletni sprejem je z igranjem Zdravljice uvedel kvartet godal Slovenskega glasbenega centra Emil Komel pod taktirko dirigenta Luigina Pistoreja.
Na tradicionalnem novoletnem srečanju Slovenske skupnosti v Gorici je bilo zares res veliko uglednih gostov: ministrico Ljudmilo Novak je spremljal slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič, bili so prisotni generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel, predsednik Sveta slovenskih organizacij dr. Drago Štoka, predsednik Slovenske kulturno- gospodarske zveze Rudi Pavšič, senatorka Tamara Blažina, parlamentarec Ettore Rosato, člana DZ RS Milan Petek in Danijel Krivec, poleg deželnega svetovalca SSk Igorja Gabrovca še veliko deželnih svetnikov deželnega sveta FJK raznih političnih strank, vrsta slovenskih in italijanskih županov, med njimi tudi novogoriški župan Matej Arčon.
Z druženjem ob kozarcu domačega vina in s prigrizkom se je končal letošnji novoletni sprejem stranke Slovenska skupnost v palači Attems; sprejem je ponovno dokazal, da je eno tistih srečanj, ki jih še kako potrebujemo.
Jurij Paljk

Novoletni sprejem stranke Slovenska skupnost v goriški palači Attems

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme