Preteklost prepojena z evropskim duhom

Ko sem se z gričevnatega območja, ki meji s Slovenijo, spuščala proti parku Weinidylle, me je pokrajina navdajala z nekako tesnobo in dolgočasnostjo, želela sem si nazaj v razgibani svet slovenskih gora ali h kamnitim plažam Istre in Kvarnera. Tako drugačno je bilo vse v objemu teh neskončnih obzorij, tako enolično, da sem se spraševala, kaj si bom sploh tu lahko ogledala.
Sedaj, ko sedim pred računalnikom, da spravim na papir še zadnji del zapisa o Burgenlandu, vem, da je v meni še toliko neizrečenih občutkov, ukradene lepote, spominov in pripovedi, da se mi zdi, kot da mi ni uspelo povedati ničesar o tej lepi, veličastni in počasni, skoraj zaspani deželi. O deželi, ki sem jo v nekaj urah dojela in vzljubila, o zemlji, ki diši po preteklosti in je prepojena s tistim evropskim duhom, ki nam je tako domač zaradi šole, učbenikov, staršev, kulture … in zaradi nas samih.
O izvoru imena te antične, a obenem najmlajše in najbolj svojevrstne avstrijske dežele je več hipotez. Nekateri trdijo, da je pojem Burgenland nastal v začetku dvajsetega stoletja po zadnjem zlogu nemških imen za nekatere županije (Pressburg, Wieselburg, Eisenburg). Drugi pravijo, da gre ime pripisati številnim tukajšnjim priimkom, ki se ponašajo s končnico… burg. Meni je najbolj pri srcu trditev, da se Gradiščanska (Burgenland) imenuje tako zaradi prelepih gradov, ki so privlačnost in simbol tega področja.
Eden izmed teh, tisti, ki je pravzaprav že od daleč osvojil naše srce in je obenem prepoznavni znak južne Gradiščanske, je skrivnostni in magični grad Güssing nad istoimenskim mestecem, ki mu Hrvati pravijo Novi Grad, Madžari pa Németújvár.
Grad je mogočen in velik, poln neizrečenega in nedoumljivega. Mi smo ga zagledali že od daleč, kako se je, podoben okamenelemu odtenku preteklosti, dvigoval nad nižino in nad neskončnim zeleno-rumenim obzorjem. In odločili smo se, da bomo prenočišče poiskali v njegovi bližini in skušali spoznati pokrajino, nad katero kraljuje tako mogočna utrdba. Grad je najstarejši na celotnem Gradiščanskem, okoli leta 1157 naj bi ga zgradili na vrhu že zdavnaj ugaslega vulkana in bi deželo varoval pred napadi z vzhoda. Last madžarskih plemičev družine Batthyány ponuja obiskovalcu bogato galerijo prednikov in umetnine iz dobe baroka in renesanse. Najlepši grad južne Gradiščanske ni doživel tiste temeljite, pretirano moderne prenove, ki bi mu ukradla dušo. Sivi, razpadajoči zidovi ter stolpi, ki se dvigujejo v nebo in spajajo z neskončnim razgledom vsenaokoli obzidja, delujejo mogočno in turobno. V objemu tesnega, zaprtega grajskega dvorišča si človek ne more kaj, da ne bi pomislil na težke življenjske razmere v srednjem veku, na zapornike, na fevdalne dajatve in podobno. A grad Güssing je danes živahen in odprt sedež kulture in kulinarike, prijetna restavracija nudi predvsem bogat izbor krajevnih vin, poleti pa kraj zaživi ob eni izmed številnih tukajšnjih kulturnih prireditev, gledaliških iger Burgspiele.
Pod gradom se razprostira mestece, majhno, kar je značilnost vseh gradiščanskih mest, nekaj več kot 3000 prebivalcev, skoraj vas, ki je zaslovela po celem svetu zaradi tako imenovih gussinških sanj ali gussinške utopije.
Zgodba se začenja v letu 1989, ko se je mladi inženir Rheinard Koch, preko dva metra visok, zvedav fant, ki je med drugim doživel uspehe v avstrijski nacionalni košarkarski reprezentanci, vrnil s študija na Dunaju in čisto slučajno zasedel mesto občinskega tehnika. Za malo prestolnico najbolj revne avstrijske dežele, kjer je kar 70% prebivalstva odhajalo na delo v tujino ali na Dunaj, je bil to začetek novih sanj.
Suzi Pertot

Moje potovanje na Gradiščansko je bilo načrtovano v naglici in v svojem naivnem optimizmu sem upala, da si bom v pičlih petih dneh ogledala celotno deželo, od severa do juga, pa še predel, ki spada pod Madžarsko.

Preberi tudi

Na stopnicah (137)

Na stopnicah

Na stopnicah (137)

18.05.2024
Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (33)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (38)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (32)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme