Praznik slovenske besede

Piše: APE

Peterlinova dvorana 52. literarni natečaj Mladika

Ob dnevu slovenske kulture, v četrtek, 8. februarja 2024, je v Peterlinovi dvorani v Trstu potekal že tradicionalni kulturni večer, na katerem so razglasili nagrajence 52. literarnega natečaja revije Mladika za prozo in poezijo. Večer je uvedla članica Radijskega odra Manica Maver z recitiranjem slovenske himne, sedme kitice Prešernove Zdravljice. Prisotne je nato nagovorila urednica Mladike Nadia Roncelli. “Pozdravljeni vsi, ki ste prišli od blizu in od daleč, nagrajenci, sodelujoči na natečaju in vsi, ki vam je slovenska beseda pri srcu.” Predstavila je častnega in zelo pričakovanega gosta, ustvarjalca z izjemnim literarnim opusom, pesnika in pisatelja, dobitnika številnih nagrad in priznanj Miroslava Košuto. Pred mikrofonom se je literat spominjal svoje mladosti, obujal najgloblje spomine in zaupal poslušalcem kar nekaj anekdot. Veliko pozornosti je gost namenil dolgoletnemu prijatelju Alojzu Rebuli in njegovi ženi ter drugim pomembnim osebnostim, ki so zaznamovale njegovo življenjsko pot. Spomnil se je tudi, kako ga je pred leti Marij Maver vprašal, ali bi bil pripravljen sodelovati z Mladiko, Košuta pa mu je odgovoril: “Ali je Mladika pripravljena sodelovati z mano?” Prisrčno se je zahvalil glavnemu uredniku in reviji Mladika, ki mu je na široko odprla vrata. “Posebno moram pozdraviti gospoda Mavra, ker je ne glede na to, kako in kaj mislimo in delamo, eden redkih, ki piše o stvareh, ki nas žulijo,” je sklenil Miroslav Košuta.

Čas je bil za razglasitev zmagovalcev literarnega natečaja. Komisija, ki jo sestavljajo pisateljica Evelina Umek, pisateljica in literarna zgodovinarka Vilma Purič, urednica knjižnega programa Mladike Nadia Roncelli in glavni urednik Marij Maver, je obravnavala 51 prispevkov v prozi in 45 ciklusov pesmi. Po temeljiti razpravi in oceni dospelih prispevkov je podelila prvo nagrado za prozo zgodbi Trg svobode avtorja Žige Šmidovnika iz Ljubljane. “Trg svobode je tenkočutna pripoved o koncu neke ljubezni, o slovesu. Avtor piše o zadnjem dnevu para, ki sprejme skupno odločitev, da se loči. Pred nami se po drobcih razpira zavezujoča zgodba, ki ne sega le na področje ljubezni in čustva, sooča se tudi z nasiljem in motivom pribežnikov, predvsem pa gre tudi za intimno iskanje (življenjskega) cilja.” Drugo nagrado za prozo je komisija podelila zgodbi Umetnik avtorice Tadeje Krečič Scholten iz Ljubljane. Tretjo nagrado pa si je priborila domačinka Mojca Petaros z zgodbo Podoknica. Komisija je za objavo priporočila še novele: Ko misli spregovorijo Katje Brvar, Podaljšana sekunda Manke Kremenšek Križman, Mozaik Darinke Kozinc, Hiša Dragice Čuk Novak, Skala sredi reke časa Henrika Grudna, Modra barva in lipan Vincenca Gotthardta, Ne da bi potrkala Mateje Gomboc.

Prvo nagrado za poezijo pa je prejel Franjo Frančič iz Sečovelj s pesmimi iz ciklusa Besede. “Pesmi avtorja izrišejo izviren portret človeka, ki ga označujejo gibljiva domišljija, duhovni nemir in čustvena napetost.” Drugo nagrado je prejel Milan Novak iz Varaždina s ciklusom pesmi, ki je prispel pod geslom Zorenje. Tretjo nagrado pa so za cikel pesmi Poetu podelili Draganu Mitiću iz Kopra. Komisija je za objavo priporočila še cikel pesmi Lane Prosenak, pesmi Eda Krniča, cikel pesmi – haikujev Klavdije KIE Zbičajnik Plevnik, Tritpih Nike Čok, pesmi Simfonije mavrice, noči in vetra Metke Kacin Beltrame, pesmi Ane Stergar, pesmi Barbare Boneta, cikel Vzpon Ester Gomisel in cikel Stranpoti Tereze Brezovec.

Na večeru sta članici Radijskega odra Manica Maver in Maja Lapornik prebrali odlomke iz proze in verze poezij nagrajencev, za glasbeni utrinek pa je na harmoniki poskrbel gojenec glasbene matice Andrej Vrabec.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme