Pozitivna ponovna kandidatura Blažinove

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, je z olajšanjem sprejela novico, da bomo tudi v tem volilnem krogu Slovenci lahko računali na kandidaturo, ki omogoča prisotnost slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu. Vključitev Tamare Blažina na peto mesto liste Demokratske stranke za poslansko zbornico nudi namreč visoke, čeprav ne stoodstotne, možnosti za izvolitev.
Slovenska skupnost pri tem pa ne more mimo dejstva, da se je tudi tokrat izkazala globoka vrzel vsedržavne zakonodaje, ki Slovencem ne omogoča olajšane poti za izvolitev predstavništva v parlamentu. Še toliko bolj je vprašanje pereče, saj je olajšano zastopstvo izrecno omenjeno v 26. členu zaščitnega zakona 38/01, ki vse do teh volitev, že četrtih od odobritve našega zakona, do danes ostaja mrtva črka. Prav zaradi tega SSk pričakuje, da bo izpolnitev obveznosti Italije iz omenjenega člena zaščitnega zakona eden glavnih ciljev parlamentarnega dela Tamare Blažina v poslanski zbornici.
Drugo odprto vprašanje, ki ga je treba pri tem poudariti, je dejstvo, da slovenska narodna manjšina v Italiji, danes še bolj kot kdaj prej, potrebuje dogovor in sistem, ki ji bo omogočal, da v svoji sredini demokratično izvoli lastno slovensko predstavništvo. To potrebo je SSk nakazala pred več kot desetimi leti in očitno je, da je ta danes še kako aktualna.
Slovenska skupnost si torej nadeja, da bo do izvolitve Tamare Blažina v poslansko zbornico res prišlo in da se bo v prihodnje vzpostavilo tvorno medsebojno sodelovanje s slovensko stranko. To pričakujemo toliko bolj v vseh temah, v katerih se je skupno predstavništvo že zedinilo in jih zagovarja na vladnem omizju pri notranjem ministrstvu.
Slovenska skupnost tudi ocenjuje, da je s tem zglajena pot za dogovarjanje z Demokratsko stranko tudi glede volilne povezave za deželne volitve, glede katerih so v zadnjih dneh tekli intezivni pogovori med vodstvom sloveske stranke in kandidatko za predsednico dežele FJK Deboro Seracchiani.
Damijan Terpin
Deželni tajnik SSk

Vprašanje predstavništva Slovencev ostaja odprto in pereče

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme