“Potrebujemo zimska oblačila!”

Piše: DD

Štandreška dekanijska Karitas organizira izredno nabirko

Zima je le pokazala zobe, zaloge v skladišču štandreške dekanijske Karitas se krčijo, zato so sklenili, da organizirajo izredno nabirko oblačil, ki bo potekala na župnijskem dvorišču na osrednjem trgu v Štandrežu v soboto, 4. februarja 2023, med 9. in 11.30.

“Ponavadi zbiramo, ko potrebujemo. Tokrat rabimo zimska oblačila,” nam je povedala prostovoljka Milenka Zavadlav (na sliki). “Potrebujemo predvsem moške in ženske športne jakne, trenirke, puloverje, športne hlače in čevlje, posteljnino in brisače. Kar se tiče žensk, seveda ne rabimo čevljev z visoko peto …” Obleke delijo prvi in tretji četrtek v mesecu med 15. in 17. uro, prostovoljke iz druge skupine tedaj delijo tudi hrano. Z novim letom delijo hrano tistim iz dekanije, ki imajo pravico jo prejemati, tudi drugi in četrtek v mesecu zjutraj. V ekipi, ki deli obleke, so tri oz. štiri prostovoljke; imajo še nekaj sodelavcev, ki pa zaradi zdravstvenih in drugih težav niso vedno na razpolago. Tudi v skladišču s hrano jih je nekaj, ki se vrstijo. V zimskem času prihaja iskat pomoč več ljudi kot ponavadi, nam je povedala prijazna gospa Milenka. Trenutno prihaja kar nekaj posameznikov, večina moških, manj žensk; v zadnjih mesecih je prišlo mimo tudi veliko mladih fantov, beguncev, tako da so razdelili vse razpoložljive jope in jakne, kavbojke in športne hlače. “Potrebujemo predvsem obleke, ki jih v vsakdanjem življenju uporabljajo pretežno mlajši. Imamo široke hlače, ki so primernejše za starejše, a po teh nihče ne povprašuje.” Obleke lahko pride iskat kdorkoli, “nikogar ne sprašujemo, od kod prihaja itd.” Vaščani neposredno ne hodijo iskat pomoči, kvečjemu se kdaj pojavi kdo, ki ve za koga, ki bi mu kaj rabilo in mu je morda težko priti, “zato mu pripravimo, kar potrebuje, da potem on ponese naprej kakšnemu sorodniku, znancu ali znancu znancev”. Veliko oblek smo dali tudi goriški Karitas za jetnike, za katere skrbi g. Paolo Zuttion. “Tam rabijo pretežno športne majice, trenirke, udobne in praktične obleke.” Vsem, ki kaj prosijo, radi dajo, kar imajo. “Prišlo je tudi nekaj ukrajinskih družin.”

Štandreška Karitas zgledno sodeluje tudi z gospo Majdo Smrekak, voditeljico humanitarnega društva KID iz Nove Gorice. “Ona se veliko ukvarja z družinami in otroki. Z njo smo kar redno v stiku, izmenjujemo si blago, da pomagamo čim več ljudem.”

Obleke, ki jih na sedežu Karitas zbirajo, naj bodo seveda čiste, cele in oprane, nam je še povedala prostovoljka. “Po možnosti udobne in športne, take, kot jih rabi največ ljudi.” Ne potrebujejo elegantnih oblek, temveč zlasti take, ki jih uporabljajo za delo. “Nekatere trgovine, ki so prenehale obratovati, so nam dale marsikaj takega, pa je takoj pošlo.” Kar se tiče otrok, pa naj bodo obleke pač primerne za ta časa, “da otroci v šoli ne bodo občutili razlik med svojimi oblekami in tistimi, ki jih nosijo sošolci … Vsaka mama gleda, da je otrok primerno oblečen, pa tudi na to, da se tako oblečen primerno počuti med vrstniki. Volnen plašč je lahko tudi dragocen, a otroci raje oblečejo kaj drugega. Tudi na to je treba pomisliti.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme