Pomen slovenske manjšine pri osamosvojitvi RS

Slavnostni govornik na 43. novoletnem srečanju Slovencev iz Videmske pokrajine in Posočja, ki ga je tokrat pripravila Občina Kobarid, je bil predsednik vlade Janez Janša. Poudaril je pomen slovenske manjšine za osamosvojitev, vse odtlej pa dajejo Slovenci iz zamejstva matični državi vztrajnost, pokončnost in neomajno vero v domovino in njene ljudi.
“V zamejstvu in po svetu živi okoli pol milijona Slovencev, na katere je domovina v preteklosti prevečkrat pozabljala”, je dejal Janša. Poudaril je pomen ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga je sedanja vlada kljub krčenju ministrstev ohranila. Prav tako je pomemben pokazatelj tega, da se slovenska vlada zaveda pomena Slovencev, ki živijo izven meja matične države, tudi v tem, da je kljub krčenju finančnih sredstev skorajda vsem ohranila dosedanjo višino sredstev, ki jih namenja Slovencem v zamejstvu.
»Veliko pozornosti je posvečene tudi čezmejnim regionalnim projektom in pobudam, ki imajo pozitivne kulturne, jezikovne, gospodarske učinke in prispevajo k razvoju območij, kjer živijo slovenske manjšine. Prav zato si je vlada ob začetku mandata kot eno prioritet postavila črpanje evropskih sredstev. V preteklem letu je bilo na tem področju veliko narejenega. Letošnji razpisi pa kličejo po še tesnejšem čezmejnem sodelovanju za učinkovito črpanje sredstev, ki jih imamo še na voljo do konca tega leta. Zaključujemo pogajanja za novo perspektivo, kjer bodo prav tako na voljo znatnejša sredstva, kot jih je sicer možno nameniti iz državnega proračuna. Tukaj je predvsem od nas odvisno, da bomo sposobni pripraviti dobre programe. Da bomo znali bolj učinkovito izkoristiti sredstva, ker bodo leta sušna, ” je povedal janez Janša.
Na problem financiranja slovenske manjšine v Italiji je Janša med lanskim srečanjem opozoril tudi nekdanjega italijanskega premierja Montija in predsednika države Napolitana, prav tako tudi na ustrezno politično zastopstvo manjšine v poslanski zbornici.
Seveda pa Janša ni mogel niti mimo sedanjih gospodarskih in političnih razmer v državi: “Vlada, ki jo vodim od lanskega februarja, si je že od začetka prizadevala za javno-finančno stabilizacijo, za rešitev ključnih problemov, ki sta jih v Slovenijo prinesli gospodarska in finančna kriza, zato da se vzpostavijo zdravi in trdni temelji za prihodnji razvoj in za blaginjo Slovencev doma in tudi v zamejstvu in po svetu”.
Vendar so se po njegovem mnenju nekateri politični in civilnodružbeni akterji “zbali uspeha vlade in jo zato poskušajo strmoglaviti in s tem destabilizirati državo. Pod pretvezo etike in morale se borijo za ohranitev svojih privilegijev, ceno za to pa bodo plačali gospodarstvo in državljani Slovenije. Če komu to ni očitno, mu bo to dokazal čas”.
Zaključil pa je z besedami: “V obeh državah, kjer živimo, se bo dogajalo marsikaj. Zbrali smo se za prijetno druženje. Obujamo spomine, se pogovorimo o načrtih, ki smo jih uresničili in katere prestaviti za novo obdobje. Upravičeno ste lahko ponosni na prehojeno pot. Ta skoraj nikoli ni bila lahka, vidimo pa, da je bila uspešna. Upam in verjamem, da bodo po tej dobro narejeni in utrjeni poti zakorakali tudi mladi rodovi, saj na njih stoji tisto, kar mora slediti bogati preteklosti – to pa je bogata in polna prihodnost. “
Po besedah gostitelja, načelnika Upravne enote Tolmin Zdravka Likarja, je prisotnost Janše jasno sporočilo, kaj za slovensko vlado pomeni slovenska manjšina v Italiji. Pristna srečanja med obmejnimi občinami, ki so prerasla prvotne kulturne prireditve, pa pridobivajo pomen iz leta v leto.
“Naša srečanja so vedno iskrena in pristna, verjetno tudi zaradi skupne ljubezni do domovine”, je v nagovoru poudarila kobariška županja Darja Hauptman.
V imenu Slovencev iz videmske pokrajine je spregovoril msgr. Marino Qualizza, ki je poudaril pomen podpore slovenske države Slovencem v zamejstvu: “Italijanska država vedno bolj krči sredstva za slovensko manjšino, čeprav so nam le-ta zagotovljena z zaščitnim zakonom. Prav zato je toliko bolj dragocena podpora Slovenije”.
Na srečanju v soboto, 29. januarja 2013, so podelili tudi tri Gujonova priznanja, ki jih namenjajo zavednim Slovencem v zamejstvu. Prejeli so jih zborovodja, skladatelj in pianist David Klodič, versko-narodni buditelj furlanskih korenin Renzo Calligaro in župan občine Tipana Elio Berra.
Predsednik slovenske vlade Janez janša se je pred kulturnim programom srečal tudi z enotnbo delegacijo pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, ki so jo sestavljali dr. Drago Štoka za SSO, Rudi Pavšič za SKGZ, dr. Damijan terpin za Slovensko skupnost, prisotna pa sta bila tudi senatorka Tamara Blažina in Miha Koren za Beneško Slovenijo. Seznanili so ga z vsebino pogovorov na drugem zasednaju institucionalnega vladnega omizja za slovensko manjšino pri Ministrstvu za notranje zadeve. Spregovorili so tudi o ohranjanju finančnih sredstev v okviru proračuna. Predsednik vlade je namreč v okviru pogovorov s predsednikom italijanske vlade izrazil pričakovanja, da bo enako storila tudi sosednja država. Prav tako so spregovorili o nadaljevanju prizadevanj za spremembo volilne zakonodaje v Italiji za zagotovitev olajšanega zastopstva manjšine. Ob tem je predsednik vlade zaželel veliko uspeha predstavnikom manjšine ob prihajajočih deželnih volitvah.

Janez Janša na srečanju z Benečani v Kobaridu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme