Poletni festivalski mix

Za naše bralce smo izbrali nekaj festivalskih nizov v naši neposredni bližini, ki se dodajajo prireditvam naših zamejskih organizatorjev.
Najprej pojdimo na Kras. Že 13. junija se je v Mladinskem hotelu Pliskovica pričel 6. festival Poletje pr' Slamčevih, ki do 1. septembra ponuja kopico raznovrstnih dogodkov. Za nami so že delavnica žetve sivke in izdelovanja punčk, delavnica izdelovanja cvetnih esenc na Krasu in koncert Danijele Jerković in Alojza Studena, ki sta predstavila ljudska glasbila z različnih koncev sveta. Bogato pliskoviško poletje se bo nadaljevalo v soboto, 21. julija, z delavnico nabiranja divje hrane z idriškim agronomom Dariom Cortesejem, naslednjo soboto se bo predstavil duo Aritmija, potem pa bodo avgusta še: delavnica polstenja volne, ki bo predstavila to rokodelsko dejavnost, pri kateri surovo volno predelamo v končni izdelek, delavnica ustvarjanja čestitk in voščilnic, kamnoseški tabor in kiparsko-lesarski kamp. V soboto, 11. avgusta, bomo lahko s teleskopom opazovali zvezdne utrinke, zadnji večer pa bo v soboto, 1. septembra, z nočnim potepom na bližnji Volnik. Mladinski hotel Pliskovica ponuja izreden program skozi vse leto. Več na: www. hostelkras. com.
Še bližje je Sežana, kjer julijsko dogajanje do 22. vodi 18. tradicionalni festival Mladifest. Prireja ga Klub študentov občine Sežana v sodelovanju s številnimi krajevnimi organizacijami, veliko je tudi čezmejnega sodelovanja s tržaškimi vrstniki. Pester koledarček ponuja veliko priložnosti za obisk ljubiteljem mode, glasbe, gledališča, športa, filmov in potopisov; tudi delavnic bo veliko: delavnica tolkalstva, žonglerskih veščin, izdelovanja mask iz mavčnih povojev, delavnica kitajske telovadbe Taijiquan, kvačkanja, ilustriranja, vsi izdelki pa bodo na ogled v nedeljo, 22. julija, na Sežanski umetniški tržnici. Izberite vaš dogodek na: www. mladifest. org.
Goričani se lahko pomudijo pri novogoriških sosedih, in sicer na festivalu GOF, ki pestri 72 poletnih dni z več kot 50 dogodki. Poleg velikih dogodkov na Bevkovem trgu, Travniku in v Borovem gozdičku bo oživel še npr. grad Kromberk z zanimivimi poslušalnicami. Glasba, ples, gledališče, telovadba, otroške dejavnosti in drugo se bodo vrstili do 1. septembra. O vsem lahko izveste na: www. gof. si.
Prav posebno vzdušje kraljuje na Kreativnem taboru Sajeta 2012, ki poteka od 24. do 29. julija v Tolminu na idilični lokaciji Sotočja (Tolminke in Soče). Med glasbenimi dogodki predlagam poslušanje harmonikarja Bratka Bibiča v projektu Kabinet čudes Bratka Bumbiča; tolkalist Zlatko Kaučič bo nastopil z romunskim violinistom A. Balanescujem, potem pa še band DubZilla. Sajeto poznamo predvsem po najboljših delavnicah v Sloveniji. Tokrat bodo na voljo delavnica ritma, grafične metode in raziskovanja zvokov, kiparska delavnica lesenih skulptur z Dušanom Gerlico, fotografska delavnica z Jernejem Humarjem, Samo Kutin bo vodil otroško glasbeno delavnico, zanimiva bo delavnica scenografije festivalskega prostora s pomočjo recikliranih materialov, v popoldanskih urah pa bo na voljo tudi tehnološka delavnica. Po velikem številu predavanj, razstav in projekcij lahko pobrskate na: www. sajeta. org
Sedaj pa pogled v Istro, kjer bodite pozorni na dvoje. Priznani Jazz etno funky festival (JEFF) v Kopru organizira Klub študentov občine Koper (KŠOK) vsako sredo zvečer od 11. julija do 22. avgusta v vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper. Program bo kot vedno prestižen, ob soju sveč med rimskimi ostanki Lapidarija bomo lahko 8. avgusta poslušali našo Andrejko Možina s kvintetom, veliki finale pa so prepustili skupini Katalena.
Še nekaj kilometrov pa smo v Piranu, kjer se lahko ustavimo v Pastoralno kulturnem centru “Georgios” ob fenomenalni cerkvi sv. Jurija. Župnija Piran se s sodobno prenovljeno infrastrukturo postavlja v ospredje kulturne ponudbe pri nas. Navaja nas na dobro programsko shemo, v kateri bi poudaril niz filmskih predvajanj Kino pod zvezdami, koncerte slovenskega predznaka in številne predstave. Spoznajte jih na: www. zupnija-piran. si.
Ne moremo mimo omembe prestižnega festivala Mittelfest 2012, ki je na voljo v Čedadu do 22. julija, čaka pa nas še izjemen mednarodni festival folklore Folkest 2012, ki od 5. do 30. julija z glasbo in s plesom oživlja trge mest in vasi Furlanije Julijske krajine (med drugimi Humin, Oglej, Videm, Trst, Tolmeč, Pordenon), enkrat pa, kot vedno, obišče tudi Carpacciov trg v Kopru. Več na: www. mittelfest. org in www. folkest. com.
Letos smo ju že zamudili, a naslednje poletje se dobro pripravite še na festival Hist (e) ria v Gračišču in na Kino otok (konec maja). In še in še…
Jernej Šček

Pestro poletno dogajanje tudi pri nas nudi obilico dogodkov vseh vrst.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme