Poklon Raoulu Cenisiju v Gorici

V sredo, 26. septembra, bodo ob 18. uri v Pinakoteki Pokrajinskih muzejev v Gorici odprli sobo, posvečeno Raoulu Cenisiju ob stoletnici slikarjevega rojstva. Pinakoteka palače Attems Petzentein bo zato zaprta vse do otvoritvene slovesnosti.

Raoul Česnik se je rodil v Šibeniku 26. septembra 1912. V dalmatinskem mestu je oče Radoslav služboval kot časnik avstroogrske vojske, mati Domenica-Mina pa je izhajala iz šibeniške plemiške družine Miagostovich. Potem ko sta umrla oba starša, se je Raoul leta 1921 preselil v Gorico. Tu se je preimenoval v Cenisija in kot tak leta 1930 prvič nastopil na slikarski razstavi. Kot tovariš Tullia Cralija, ki je bil ravno tako dalmatinskega rodu, je Cenisi najprej pristopil k futurizmu, a se je kaj kmalu oddaljil od tega umetniškega gibanja in izbral druge poetike, ki so bile prikladnejše za izražanje njegovega notranjega nemira. Ta se v vsej polnosti kaže že v Cenisijevem osrednjem delu, v Hiši blazneža iz leta 1933. 
Na razstavo, ki je postavljena znotraj Pinakoteke Pokrajinskih muzejev, je uvrščen številčno omejen, a pomenljiv izbor del iz 30. let prejšnjega stoletja. Poleg risbe Nočne lepotice (1931) in slike Vrnitev (1935) izstopata predvsem dve deli, ki še nista bili razstavljeni v Gorici v povojnem obdobju: Gradnja (1937) iz zbirk Goriškega muzeja iz Nove Gorice in tempera Pokrajina z višav (1933), ki jo je muzeju MART iz Rovereta zapustil Tullio Crali. Iz tega časovnega okvira se odmika osem ilustracij za Hvalnico norosti (1946) Erazma Rotterdamskega, ki predstavljajo dragoceno pričevanje o prelomnem obdobju v Cenisijevem življenju, ko je slikarsko haljo opustil za sodniško obleko.

 

Odprtje razstave bo v sredo, 26. septembra, ob 18. uri v goriškem Pokrajinskem muzeju

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme