Peter Ošlak novi glavni urednik Novic?

Programski svet Novic, tednika slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je Petra Ošlaka predlagal za novega glavnega urednika. Devetčlanski programski svet je omenjeno odločitev soglasno sprejel, odločali pa so med šestimi kandidati.
Končno besedo o glavnem uredniku bodo imeli lastniki Novic, krovni organizaciji koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Narodni svet koroških Slovencev, ter Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Dokončna odločitev o uredniku mora biti sprejeta do konca leta. ZSO pričakuje, da jim bo programski svet obrazložil svojo odločitev.
Podpredsednik NSKS Nanti Olip je za STA dejal, da NSKS sprejema odločitev programskega sveta, ki je svojo nalogo opravil odgovorno in profesionalno. Uradnega predloga programskega sveta še ni, po besedah Olipa pa naj bi se z Ošlakom sestali na pogovorih glede zasedbe uredništva in programske zasnove tednika. Uradno naj bi Ošlak novi glavni urednik Novic po napovedih Olipa postal v začetku novega leta. Glavni financer tednika je Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki naj bi letos zanj prispeval dobrih 300.000 evrov, kar pa je desetkrat več kot temu “edinemu kulturnopolitičnemu tedniku koroških Slovencev” namenja avstrijska država.
“Brez pomoči Slovenije tega časopisa ne bi bilo”, je še dejal Olip. Poudaril je, da je po 7. členu avstrijske državne pogodbe (ADP) medijska oskrba narodne skupnosti ena temeljnih odgovornosti in obveznosti avstrijske države, česar pa ta tudi 58 let po podpisu ADP ne izpolnjuje, saj manjšina za tednik dobiva zgolj najnižjo možno podporo v pospeševanju tiska.
V Uradu vlade so prejšnji teden za STA dejali, da sprejemajo v vednost odločitev programskega sveta tednika Novic, končna odločitev o imenovanju glavnega urednika pa je v pristojnosti lastnikov tednika, NSKS in ZSO. Ob tem so v uradu izrazili pričakovanje, da se bosta NSKS in ZSO ustrezno opredelila do predlaganega kandidata ter da bosta našla ustrezen koncept za nadaljnji razvoj tednika Novic.
“Medijsko oskrbo slovenske avtohtone narodne skupnosti v Avstriji bo Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu reševal v sklopu rednega javnega razpisa”, so še zapisali v uradu.
Predsednik programskega sveta Novic Fabjan Hafner je za STA poudaril, da se je devet članov programskega sveta soglasno strinjalo, da Ošlak med šestimi kandidati najbolj ustreza zahtevam. Njegova predstavitev je pri vseh članih programskega sveta po Hafnerjevih besedah pustila najboljši vtis, zato so ga tudi predlagali za novega glavnega urednika.
Ošlak je za STA dejal, da bo svojo uredniško vizijo uresničeval z uredniško ekipo in mrežo svobodnih sodelavcev. Soglasna odločitev programskega sveta je po njegovi oceni jasen signal lastnikoma, da mora priti do bistvenih sprememb, če želita, da bodo koroški Slovenci Novice brali še čez 20 let.
Kot je še dejal, bo treba najprej pripraviti uredniške statute, v katerih bo jasno zapisana neodvisnost uredništva. Poleg tega bo treba začeti iskati nove komunikacijske kanale, gre pa za celovito modernizacijo tednika Novice. Predvideno je tudi delo z mladino; odslej bo v tedniku zastopanih več različnih mnenj in oseb, kot je to bilo doslej. Postavili naj bi tudi novo spletno stran, tako da se bodo vesti po besedah Ošlaka širile čim širše, “kot se to spodobi za moderen medij”.
Ošlak ima novinarske izkušnje kot urednik pri mednarodni tiskovni agenciji Pressetext na Dunaju, je svobodni sodelavec slovenskega sporeda ORF na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, bil pa je tudi urednik pri Radiu Dva in urednik pri evropskem medijskem projektu “Sosed – Nachbar”. Kot svobodni sodelavec številnih medijev v Sloveniji in Avstriji je Ošlak sodeloval tudi pri Novicah.
Novice so tednik, ki je začel izhajati leta 2003. Trenutno imajo 2800 naročnikov.

Z odzivom Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme