Pestra turistična ponudba ob kolesarski poti Kobarid

Začelo se je na sredini – nekdanjem “konfinu”: Gostišče s trgovino in turistične kmetije, prenočišča…; sezonsko odprta gostilna za hitro pripravljeno hrano tranzitnih turistov in še kaj; raznovrstno ambulantno zdravljenje za samoplačnike. Ob žaganju “konfina” je žaga pela eno najlepših melodij, ki jih je bilo v Posočju in Benečiji slišati v zadnjih sto letih. Žal se sanje vedno uresničujejo počasneje od dejanj.
Kljub temu so se letos začele uresničevati prve od poslovnih priložnosti na relaciji Čedad – Kobarid, ki jih bo sicer ozka dolina omogočala. Kot je videti, se glas nove kobariške županje v Ljubljani v zadnjem času boljše sliši, saj jim bo Direkcija za ceste na nekdanjem mejnem prehodu Robič že do turistične sezone odstranila opuščene carinske kabine. Te, poleg grdega videza, zmanjšujejo še tisto slabo pretočnost prometa, ki ga omogoča ozka in vijugasta cesta, ki si ne zasluži imena meddržavna. V bližini so načrtovane dodatne površine za parkiranje avtobusov. Robert Kavčič iz Livka, nekdanji kobariški župan, namerava v opuščenem nočnem baru urediti gostilno in se tako vrniti v turizem že z začetkom te sezone. Za sedaj bo njegova ponudba sezonskega značaja. Z novimi vsebinami bodo zaživeli nekdanji carinski in poslovni objekti. Tako namerava Pavel Tonkli, ki je odprl v Breginju ekološko turistično kmetijo, urediti prodajo svojih pridelkov in jih tudi ponujati kot tople obroke tradicionalne posoške prehrane, pridelane na njihovi kmetiji. Znani so po odlično pečeni jagnjetini. Računajo na turiste, ki potujejo v obe smeri. Po navadi tak počitek s toplim obrokom potniki že načrtujejo na mestih, ki so znana po dobri postrežbi. Seveda pa bodo imeli tudi prenočišča, saj so blizu reke Nadiže, katere zdravilna voda in blato privabljata vse več kopalcev.
In že smo pri zdravstvu. Odlično dopolnitev in piko na i bo dal domači Zobozdravstveni studio Korošec. Na mestu porušene brezcarinske trgovine bo zgradil objekt z več vrst ambulantne ponudbe. Menda so njihove visokokakovostne zdravstvene storitve že na sedanji lokaciji prezasedene, zato ni strahu, da ne bi imeli dovolj tudi klientov samoplačnikov.
Če bosta zaživeli mednarodna kolesarska in pohodniška pot med Slovenijo in Furlanijo Julijsko krajino, je pričakovati še nekaj takšnih vab za turiste tudi v Benečiji.
Seveda pa marsikdo meni, da bo gospodarstvo tukaj zaživelo, ko bo sedanja cesta namenjena le za lokalni promet in kolesarje, višje nad dolino pa bi morali državi z evropskimi sredstvi zgraditi hitro cesto (s predori) na relaciji Videm – Ljubljana. / mm

Na relaciji Čedad – Kobarid bodo zaživeli kmečki turizem, pohodništvo, kolesarstvo, turistična zdravstvena ponudba.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme