Pesem, ki krepi korenine

Petdeset let delovanja in triintrideset izvedb festivala Senjam beneške piesmi: to je za kulturno društvo Rečan – Aldo Klodič bogata bera, na katero sta celotna Rečanska dolina in Benečija lahko močno ponosni. Letošnji “sejem”, senjam pesmi in skladb v beneškem narečju, ki je kot vedno potekal v Ljesah minulo soboto in nedeljo, je bil kakovostno in vsebinsko nadpovprečen, organizacija pa brezhibna. Kot vsako leto je prireditev potekala pod pokroviteljstvom občine Grmek, prvič pa je bila izpeljana ob podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V nedeljo je prisotne v imenu le-tega pozdravil Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, ki je bil nadvse vesel množičnega odziva občinstva. Kot je poudaril, ga je prijetno presenetila beneška govorica, ki se sicer močno razlikuje od slovenščine, ki jo govorijo, denimo, v Ljubljani, vendar to ne pomeni, da ne gre za isti, slovenski jezik.
Že pri sosedih se dogaja, da Sicilijanec težko razume sonarodnjaka, ki govori toskansko narečje, kljub temu pa sta oba pripadnika istega naroda. Minister je bil posebno vesel številne udeležbe mladih na prireditvi. Ravno na mladih sloni namreč upanje naroda, ki mu ekonomske razmere niso ravno najbolj naklonjene, in ravno mladi morajo biti tisti, ki bodo z novimi izkušnjami, idejami in izobrazbo postavili temelje za razvoj Benečije in omogočili tem prelepim dolinam, da preživijo. Udeležence Senjama beneške piesmi je nato v domačem narečju pozdravila tudi županja občine Grmek, Eliana Fabello.
Letošnji Senjam sta odlikovala odlična izbira tekstov, ki so tokrat odražali dušo Benečije, ljubezen do domače zemlje, narave in naravnih elementov, slovenske govorice in domače tradicije. Izbor je bil primeren za najširšo publiko, saj so bile nekatere pesmi melodične po zgledu starih senjamov, druge pa rokovsko obarvane in namenjene predvsem mlajšemu občinstvu. Mladi so pravzaprav duša beneške glasbene prireditve, ki je sicer po smrti nepozabnega kantavtorja in glasbenika Keka Bergnacha ter nekaj let pozneje vsestranskega kulturnega delavca Alda Klodiča za trenutek zastala. Mlada generacija, ki ji stojita ob strani kot vsestranska mentorja, glasbenika, soustvarjalca in producenta, neutrudna Davide Tomasetig in Davide Klodig, pa je pokazala, da ima Benečija še veliko energije, zanosa in idej. Senjam je zaživel na novo, v novi, sodobnejši preobleki kot dokaz, da so te doline polne življenja, da ljudje zmorejo veliko in lahko tudi veliko pokažejo in ponudijo svojim sosedom. Celotno organizacijo zahtevnega projekta je vodila Margherita Trusgnach, zahvala pa gre tudi mladi Amalii Stulin za grafično oblikovanje ter glasbenemu studiu Lintver Andreja Iusse, ki je poskrbel za snemanje in izdajo CD-ja.
Letošnjega Senjama beneške piesmi se je udeležilo enajst bendov iz Nediških dolin, Terske doline, Rezije in Posočja, predstavili so petnajst novih skladb. Prvič pa so na tekmovanju nastopili tudi priznani furlanski glasbeniki, ki so peli v slovenskem narečju. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot / Senjam beneške piesmi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme