Papež Frančišek na mednarodnem evharističnem kongresu na Madžarskem in zvečer na Slovaškem

Sveti oče je danes prišel na mednarodni evharistični kongres v Budimpešto, na Madžarskem se je mudil sedem ur, nato je odšel na Slovaško.
Po uradnem sprejemu na budimpeškem letališču se je papež Frančišek  dopoldne v Muzeju likovne umetnosti v Budimpešti srečal s predsednikom republike Jánosom Áderjem, predsednikom vlade Viktorjem Orbanom in podpredsednikom vlade Zsoltom Semjénom.

Srečanje s predsednikom Republike, s predsednikom vlade in podpredsednikom vlade Madžarske je potekalo v prisrčnem ozračju po predvidenem programu.

Ob svetem očetu sta bila navzoča kardinal Pietro Parolin, državni tajnik in msgr. Gallagher, tajnik za odnose z državami.

Med obravnavanimi argumenti je bila vloga Cerkve v državi, prizadevanje za ohranjanje okolja, obramba in pospeševanje družine.

Papež Frančišek se je v Budimpešti srečal s predstavniki Ekumenskega sveta Cerkva in nekaterih judovskih skupnosti na Madžarskem. V svojem govoru je izpostavil, da Bog naših očetov vedno odpira nove poti: kot je puščavo spremenil v pot proti obljubljeni deželi, tako nas želi popeljati iz suhih puščav sovraštva in brezbrižnosti v tako želeno domovino občestva. Od nas se zahteva, da pustimo za seboj nesporazume iz preteklosti, domišljavost, da imamo prav in krivimo druge, ter se odpravimo proti njegovi obljubi miru.

Papež je pozval k skupnemu prizadevanju za vzgojo za bratstvo, da sovraštvo ne bi prevladalo, pri čemer je posebej opozoril na nevarnost  antisemitizma, ki se še vedno širi. Kot je dejal, Bog zaveze od nas zahteva, da ne podležemo logiki osamitve in delnih interesov. Ne želi zavezništev z nekaterimi na račun drugih, ampak želi osebe in skupnosti, ki so mostovi občestva z vsemi.

Sveti oče je v Budimpešti vodil slovesno bogoslužje ob sklepu 52. mednarodnega evharističnega kongresa. Med homilijo je poudaril, da Jezus tudi danes vsakega izmed nas sprašuje »Kdo sem zate?« in pričakuje oseben odgovor. Ob tem je spomnil na tri prehode, ki smo jih po zgledu učencev povabljeni storiti tudi mi: Jezusovo oznanilo, razločevanje z Jezusom ter pot za Jezusom.
Slovesno mašo je spremljalo več deset tisoč vernikov.
“Križ, postavljen v zemlji, nas spodbuja, da se dobro zakoreninimo, a obenem k vsem dviguje in steguje roke (…), da črpamo iz vodnjaka in damo piti tistim, ki so danes žejni. Želim si, da ste taki: trdni in odprti, zakoreninjeni in spoštljivi,” je dejal Frančišek.

Preberi tudi

Vse bolj prijazen dom

Kristjani in družba

“Žal mi je. Prosim za odpuščanje”

Kristjani in družba

Tudi starost je lahko koristna

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme