P. Peter Opeka: “Mislim, da imamo največjo osnovno šolo na svetu”

Portal Radia Ognjišče poroča, da se je misijonar Peter Opeka pred letošnjo Misijonsko nedeljo v pismu, ki je bilo naslovljeno na Misijonsko središče Slovenije, zahvalil za darove in podporo, ki jih misijonarjem pošiljajo slovenski dobrotniki. Opeka poroča o “covidno zaprtem” Madagaskarju in vladi, ki se je odločila, da 6. novembra le odpre meje za letala iz Evrope, posebej pa iz Pariza, s katerim je rdeči otok tesno povezan: “Veliko dela imamo, rast Akamasoe se kar ne ustavi. Na misijonu Ampitafa, kjer deluje Janez Krmelj, smo začeli graditi gimnazijo, na podeželju Anilobe pri Vangaindranu pa osnovno šolo.”

Peter Opeka je posebno navdušen nad mladino: “Vsako šolsko leto imamo več šolarjev. Kljub zidavi, obnovam in nakupu opreme že devet let nismo podražili prispevka staršev za vpisnino v naše šole. Ljudje nimajo denarja! Zato je danes vedno več otrok, ki jim vsak opoldan dajemo riž. Tudi z vašimi darovi jim pomagamo preživeti.” Obenem priznava, da niso želeli take množice, prisiljeni pa so bili sprejeti toliko otrok. “Zato zidamo vedno nove šole, delamo nove klopi itd. Vsak otrok ima pravico, da gre v šolo, starši v solzah prosijo, naj sprejmemo tudi njihove otroke.” V šolah v Akamasoi so gotovo podrli že vrsto rekordov. “V enem samem kraju in v eni sami osnovni šoli doslej še nikoli nismo imeli 4.012 učencev, kot jih imamo v Andralanitra poleg smetišča! Mislim, da je to največja osnovna šola na svetu!” še poroča Radio Ognjišče. K temu so jih prisilile razmere, številčne družine, ki se zavedajo, da je le znanje tisto, ki lahko otrokom pomaga na poti v boljši svet. 

Pred desetletji v tem delu Antananariva ni bilo nobene infrastrukture, danes pa je na misijonu Petra Opeke, ob robu velikega smetišča, pravo mesto, ki žari v mladostnem upanju.

Preberi tudi

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Vloga ženske v Cerkvi

Kristjani in družba

Srečevanje je ključnega pomena za rast mladih

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme