O cepivu

Piše: Urška Petaros

Treba je zaupati strokovnjakom

V Trstu je v soboto, 17. aprila 2021, potekala manifestacija proti obveznemu cepljenju za zdravstvene delavce. Ti namreč ne nasprotujejo cepljenju samemu po sebi, ampak njegovi obveznosti. Cepljenje pa je na splošno ena od tem, ki vedno deli javnost na dva dela.

Pisati danes o cepljenju, ko smo od vseh strani bombardirani z novicami o napredovanju cepljenja zoper koronavirus, ni lahko. Beremo o tem, koliko je neko cepivo učinkovito, koliko je nevarno, zakaj je cepljenje pomembno, s katerim cepivom je priporočeno, da se cepijo katere starostne skupine … Vsi ti podatki pa se neprenehoma spreminjajo. In to povzroča zmedo med ljudmi in posledično nezaupanje v cepiva.

Prav je, da imamo na voljo vse podatke o cepivih, vendar je zelo pomembno, kako mediji o njih poročamo. Krivda za zmedo pa ni samo na strani medijev. Zanjo poskrbijo tudi politiki, ki neprenehoma spreminjajo strategije cepljenja, v vsaki državi se tudi spreminjajo drugače. To nenehno spreminjanje privede do še večjega nezaupanja med ljudmi. Kako lahko zaupamo, da je cepivo AstraZenece varno za osebo, starejšo od 60 let, če je še do pred mesecem dni veljalo, da je priporočeno za mlajše, nato je bilo namenjeno vsem, zdaj pa samo starejšim?

Poleg tega se o cepivih govori vsevprek, o njih govorijo ljudje, ki niso podkovani v tem. Z zavedanjem, da sem tudi sama med njimi, vseeno pišem te vrstice. Truditi se moramo, da dobijo besedo tisti, ki se na to spoznajo. Da nam razložijo, zakaj je cepivo koristno. Da nam razložijo, kateri so lahko stranski učinki, kako jih lahko prepoznamo in se pred njimi zavarujemo. Pomembno bi bilo poudarjati, kateri so simptomi za krvne strdke, tako da se lahko vseeno varno cepimo s cepivom AstraZenece in se ob potrebi zglasimo pri zdravniku.

Trenutno odmerkov cepiva ni dovolj za vse, nekateri, ki bi se zelo radi cepili, bodo morali čakati še veliko časa, da bodo prišli do svojega pika. Pa vendar z vsem nezaupanjem okoli cepiva lahko tvegamo, da ga bomo imeli prej ali slej preveč oz. da ne bomo dosegli čredne imunosti, ker se preveč ljudi ne bo želelo cepiti.

Vsekakor stroka še vedno trdi, da je cepivo varno. Tako kot verjamemo, da je varen aspirin in antibiotik, ki nam ga predpiše zdravnik, verjemimo tudi v varnost cepiva. Sama nimam znanja, da bi lahko to presodila, zato moram zaupati tistim, ki so to preštudirali in raziskovali. In tudi pri cepivu proti koronavirusu jim zaupam.

Preberi tudi

Ob Dnevu spomina

Aktualno

Ob Dnevu spomina

14.02.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme