Novo leto naj vlije mir v srca in na vse konce sveta!

Piše: IK

Peta številka otroške revije Pastirček v 77. letniku

Da bi bilo novo letno srečno, zdravo, veselo in polno lepih doživetij ter vnetega sodelovanja s Pastirčkom, želi bralcem Marijan Markežič, urednik te otroške revije, v peti, januarski številki, ki na prvih straneh prinaša pesem Koledniki izpod peresa V. Tihomirja Arharja. Mi smo sveti trije kralji, / repatica z nami gre. / Sprejmite nas v svojo hišo / in odprite nam srce, se glasi prva kitica te koledniške pesmi. Koledniki se že nekaj let, v prosincu, na dan Gospodovega razglašenja, spet pojavljajo tudi po nekaterih vaseh na Goriškem in s svojim prihodom prinašajo v hiše veselje in spodbujajo darovanje v dobre namene.

Jaslice še krasijo naše domove, ko nas evangelij že spominja na Jezusov krst v reki Jordan. Krstil ga je Janez Krstnik, ki je vztrajno oznanjal, da prihaja Odrešenik. Prizor Jezusovega krsta in opis dogodka prinaša rubrika Zgodbe iz Svetega pisma, ki sta jih štiriročno, eden s peresom, druga s čopičem, ustvarila Walter Grudina in zdaj, žal, že pokojna, tenkočutna umetniška duša Paola Bertolini Grudina, ki se je v svojem zapisu oz. križanki Spoznavajmo Sveto pismo zaustavila pri Mojzesu in gorečem grmu, iz katerega se je zaslišal Božji glas. V stripu, ki je tudi sad ustvarjalnosti tega likovnega para, pa se deček sprašuje, ali naj pospravi svojo razmetano sobo ali ne. Obe odločitvi in njune posledice so zelo povedno prikazane. Ob koncu je še vprašanje za bralce, kakšni občutki jih prevevajo, ko so sami pred to “dilemo”. Vedno zanimiva je tudi rubrika Čas za igro omenjene avtorice, ki bistrim glavicam in malim risarjem na dveh straneh ponuja ničkoliko gradiva za dopolnjevanje križanke in barvanje. V središču pozornosti je tokrat knjiga vseh knjig.

V čarobni zasneženi zimski čas popeljeta bralce dolga, duhovita pesmica V. T. Arharja Čas snežink, polna otroškega veselja na zasneženih klancih, in pustolovščina Puhka in Pikca z naslovom Zimske potegavščine dveh malih zajčkov.  Dogodivščine navihanih zajčjih mladičkov opisuje Lidija Jarc. V tokratnem nadaljevanju, v katerem kar odmeva Pikčevo kihanje zaradi padca v poledenelo mlako, je tudi svetlo sporočilo, kako moramo pomagati tistim, ki imajo kakšno težavo in so šibki. Simpatična zajčka je ilustrirala Monica Quaggiato, ki je opremila tudi zgodbico Ptičja hišica. Napisala jo je zvesta sodelavka Pastirčka Mariza Perat. Zapuščena jablana z izsušenimi vejami je spet oživela, ko je Mihec nanjo obesil ptičjo hišico. Ptičice so prihajale zobat zrnje in stari jablani je bilo spet toplo pri srcu. Srečni smo, ko lahko tudi v ne več mladih letih nudimo komu pomoč!

Na to, kako grdi sta ošabnost in zavist, opozarja znana klasična basen Vol in žaba, ki ju kot dopolnjevanko najmlajšim predstavlja Danila Komjanc.

Bombone imajo na splošno otroci zelo radi. Kako so jih nekoč na svojih mizah imeli le kralji in kako so jih včasih izdelovali, kako jih pa danes, razkriva Pastirčkova rubrika o tehnologiji Kje, kako in zakaj …

Pastirček slaščičar, ki mu pri sladkem delu pomagata Katerina in Graziella, je pripravil čokoladne kocke. Po priloženem receptu jih bodo lahko spekli še otroci.

Kako iz božične sladice panettone lahko iznajdljivo naredimo odlične novoletne kroglice, pa obrazloži imenitna slikarka in ilustratorka Vesna Benedetič, ki je receptu pridala tudi prisrčno ilustracijo, na kateri so okroglolični Medo, Zajček, Miška in Ježek ter njen priljubljeni rdeči ptiček ramatou, simbol veselja. Spretni prstki si bodo po njenih navodilih izdelali izviren namizni pokončni koledar.

Packo Walterja Grudine je še ves prevzet od novega leta. V “packovščini” pripoveduje, kako mu je učiteljica zasegla petarde in zaradi tega od jeze skoraj počila!

Glasbenik Patrick Quaggiato je za otroški zbor in klavir uglasbil pesmico Zore Saksida Pikapolonica. Krilata žuželkica sprašuje sonce, zakaj ne greje tudi pozimi …

Pastirčkova pošta je kot vedno bogata in barvita in prinaša tudi tri fotografije domiselno izdelanih jaslic in drevesc učencev OŠ L. Zorzut, Bračan, OŠ J. Abram, Pevma, in OŠ A. Gradnik, Števerjan. Iskrene čestitke vsem mladim ustvarjalcem!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme