Nataša Pirc Musar je nova slovenska predsednica

Piše: JUP Fotografije: STA

Prva ženska v predsedniški palači

Slovenija je v nedeljo zvečer, 13. t. m., dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Po dveh mandatih bo Boruta Pahorja v predsedniški palači zamenjala Nataša Pirc Musar, ki jo je v drugem krogu podprlo skoraj 54 odstotkov volivcev. Predsedniške volitve v Sloveniji je sicer zaznamovala nekoliko višja volilna udeležba.

Nekdanja časnikarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic. Kandidaturo je 54-letna Pirc Musarjeva najavila prva med kandidati, za njeno vložitev pa je nato zbrala podpise volivcev; po polomu s kandidaturo s svojim kandidatom Brglezom je Musarjevo podprla tudi premierjeva stranka Svoboda, zanjo pa se je odločno že v začetku postavil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

V drugem krogu predsedniških volitev je protikandidata Anžeta Logarja premagala za 7,7 odstotne točke. Zmagala je v šestih volilnih enotah, medtem ko je njen protikandidat Logar večino volivcev prepričal v dveh. Zmagovalka nedeljskih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je večino volivcev prepričala v 59 volilnih okrajih, njen protikandidat Anže Logar pa v 29 okrajih. Novoizvoljena predsednica republike je najbolj prepričljivo zmagala v Kopru, Logarju pa so volivci največjo podporo namenili v Ribnici. Volilna udeležba je v nedeljo nekoliko presegla tisto v prvem krogu. Po delnih neuradnih podatkih se je na volišča tokrat odpravilo 53 odstotkov volivk in volivcev. Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev.

Nova slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je po izvolitvi dejala, da so ljudje z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Napovedala je, da bo garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo ter da se bo maksimalno potrudila, da se bodo v politiki poenotili o strateških temah. Glede protikandidata Anžeta Logarja je dejala, da ga je v petmesečni kampanji na neki način začutila kot prijatelja. Sloveniji sta po njenih besedah dokazala, da se da spoštljivo komunicirati, kar da Slovenija od državnikov in politikov tudi pričakuje: “Iskreno upam, da bo Anže Logar zadržal to retoriko. Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike!”

Anže Logar pa si želi, da bo Pirc Musarjeva delovala povezovalno in da bo predsednica vseh. To Slovenija zdaj potrebuje še bolj kot kadarkoli doslej, je dejal. Pirc Musarjeva bo po njegovi oceni dobra predsednica, če bo prisluhnila vsem. “Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev,” je dejal in pozval vse tiste, ki so glas oddali njemu, da čestitajo tudi prvi slovenski predsednici.

Z zmago Nataše Pirc Musar na nedeljskih predsedniških volitvah Slovenija prvič v zgodovini dobiva tudi funkcijo soproga predsednice. To vlogo bo prevzel Aleš Musar, ki pravi, da ga rezultat današnjih volitev ni presenetil. Svojo vlogo vidi v tem, da s svojim znanjem pripomore k varovanju in promociji slovenske kulturne dediščine. Slovenija je zelo bogata država, ima zelo bogato kulturo in zgodovino in morda smo v Sloveniji na to še nekoliko premalo ponosni, je še dejal.

Novi predsednici, ki bo mandat nastopila tik pred božičnimi prazniki, je že čestital vrh slovenske politike. Slovenski predsednik Borut Pahor ji je v telefonskem pogovoru zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo, so zapisali na Twitterju odhajajočega predsednika. Čestital je tudi Anžetu Logarju, posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je ob čestitkah dejal, da je izvolitev dokaz, da si državljanke in državljani želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič verjame v tvorno sodelovanje Pirc Musarjeve z zakonodajno vejo oblasti in verjame tudi, da se bo trudila za neki konsenz, a tudi opozarjala, če bo oblast skrenila s tiste poti, na kakršni mora biti demokratična, moderna ustavna država.

Novoizvoljeni predsednici je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. Vrednote socialne demokracije se krepijo, je ob tem dodala predsednica vladne stranke, ki je Pirc Musarjevi izrekla podporo po prvem krogu volitev.

Koordinatorja Levice Luko Mesca veseli, da je Slovenija končno dobila prvo predsednico države in da so na volitvah zmagale vrednote demokracije, dialoga, svobodne in odprte družbe.

Nataši Pirc Musar je čestital tudi predsednik NSi Matej Tonin. Za povezovalno kampanjo, ki je temeljila na sodelovanju, pa je čestitke prenesel tudi Anžetu Logarju, ki ga je NSi podprla v drugem krogu. Ugotavlja, da je bilo to sodelovanje na neki način nagrajeno, in tega se lahko veselijo za prihodnje delovanje v političnem sistemu.

Sicer pa je nova slovenska predsednica prejela tudi že prve čestitke iz tujine. Med prvimi ji je čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na Twitterju zapisala, da z zmago kot prva ženska na tem položaju tlakuje pot prihodnjim generacijam. Veseli se njunega sodelovanja, saj delita cilj še močnejše, demokratične in odporne EU.

Analitik Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da je bila zmaga Nataše Pirc Musar pričakovana. Anže Logar pa je po njegovih besedah pričakovanja presegel, saj po prvem krogu volitev ni kazalo, da bo dobil tako visoko podporo. K zmagi Pirc Musarjeve pa je pripomogla visoka volilna udeležba, je dejal za Slovensko tiskovno agencijo.

Zmago Nataše Pirc Musar sta komentirala tudi nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk. Kučan je po poročanju STA ocenil, da bo instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto. Rezultat je bil po njegovih besedah pričakovan, volivce pa da ji je uspelo prepričati s svojo iskrenostjo, vero v pravno državo ter s spoštovanjem človeka in dostojanstva. Po mnenju Danila Türka pa je rezultat volitev pomembno simbolno sporočilo slovenskih volivcev, ki so povedali, da hočejo nekaj novega. Že iz komentarjev obeh nekdanjih slovenskih predsednikov je jasno, da gre pri zmagi Nataše Pirc Musar za nadaljevanje znane in vedno iste kontinuitete.

Analitik in direktor agencije Valicon Andraž Zorko meni, da podpora političnih strank pri predsedniških volitvah nima velike vloge. “Pri Anžetu Logarju je prevladala njegova osebnost. Mislim, da gre za kandidata z desne sredine, ki je lahko dosegel največ,” je dejal. Anže Logar je po njegovem mnenju z rezultatom dosegel “absolutni maksimum, ki ga je lahko dosegel”. Zmagal bi le v primeru, če bi prišlo do večjega osipa glasov levo od sredine: “Kar se pa ni zgodilo, ker je po drugi strani tam bazen volivcev tako velik, da to ni možno.” Volilna udeležba je bila tudi v drugem krogu visoka, analitik Zorko pa je pričakoval obratno. “Tokrat smo bili priča mobilizaciji z leve in z desne, kar dokazuje predvsem rezultat Anžeta Logarja,” je povedal.

“Menim, da je bil predsednik Borut Pahor selektiven. Izredno je pazil na uravnoteženost, vlogo, da je predsednik vseh, spravo, ki je bila osnovna tema njegovih mandatov,” je dejal Zorko, ki meni, da bo Pirc Musarjeva bolj aktivna, ne bo selektivna in se bo večkrat oglašala ter da bo v svojih nastopih bolj odločna, kot je bil predsednik Borut Pahor.

Tuji mediji ob izvolitvi Nataše Pirc Musar na položaj predsednice Slovenije soglasno izpostavljajo, da gre za prvo žensko na tem položaju. Britanski BBC piše, da je Slovenija za prvo predsednico izvolila nekdanjo časnikarko in odvetnico, ki je leta 2016 zastopala Melanio Trump v tožbi proti reviji Suzy. Dodaja, da je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka s podporo levosredinske vlade. Porazila je nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki ga BBC označuje za veterana konservativne politike.

Povezave nove predsednice s Trumpovo soprogo že v naslovu izpostavlja tudi bruseljski spletni portal Politico, ki obenem dodaja, da njena zmaga pomeni nadaljnjo krepitev liberalnega bloka po zmagi leve sredine na parlamentarnih volitvah aprila.

O zmagi Pirc Musar poročajo tudi avstrijski časniki. Kurier navaja, da je šlo v luči izvolitve prve predsednice v državi za zgodovinske volitve, Pirc Musar pa opisuje kot liberalno odvetnico. Tako kot tudi Krone Zeitung piše, da je kandidaturi njenega tekmeca Logarja, ki sicer velja za zmernega politika, škodoval njegov tesni odnos z Janezom Janšo.

Die Presse in drugi mediji poudarjajo, da uradno ne pripada nobeni stranki, v drugem krogu pa jo je podprla levo-liberalna vlada. Kleine Zeitung med drugim navaja še, da nova predsednica vozi Rolls-Royc, njen soprog pa da je kot vlagatelj zaslužil milijone.

Italijanski nacionalni medij Rai na spletni strani piše, da je Pirc Musar dobila glasove celotnega liberalno-progresivnega volilnega telesa in potrdila tridesetletno tradicijo levosredinskih predsednikov. Dodaja še, da je premagala konservativnega kandidata Logarja, za čigar kampanjo so bili značilni zmerni toni, s katerimi se je po pisanju RaiNews oddaljil od voditelja desnice Janeza Janše, a ga večina volilnega telesa še vedno vidi preblizu nekdanjemu premierju, ki mu mnogi očitajo neliberalne metode vladanja in prezir do medijev.

Tudi italijanski dnevnik La Repubblica piše o zmagi odvetnice, specializirane za človekove pravice, ki je v Sloveniji zagovarjala tudi interese nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump. Prav tako izpostavlja podporo leve sredine, njenega nasprotnika pa označujejo za veterana konservativne politike. Italijanski dnevnik Corriere della sera prav tako predstavlja novo slovensko predsednico kot nekdanjo odvetnico Melanie Trump.

Na Hrvaškem je politični komentator časnika Večernji list Denis Romac poudaril, da je Pirc Musar uveljavljena odvetnica, nekdanja novinarka in prepričana liberalka, ki zagovarja uveljavitev arbitražne razsodbe. V javnosti si je po njegovih besedah zgradila profil odločne branilke ustavnih vrednot, tudi v času Janševe vlade, ko so bile te vrednote najbolj na udaru. Kot edini šibki točki kampanje navaja njenega moža Aleša Musarja, ki ga povezujejo s tajkunom Darkom Horvatom, ter dejstvo, da je kot odvetnica zastopala “elitne” stranke, med katerimi je bila tudi nekdanja ameriška prva dama Melania Trump. Te obtožbe ji niso resneje škodovale, ker so se volitve spremenile v glasovanje “proti kontroverznemu Janši in njegovi radikalno-populistični SDS”, je dodal Romac.

Hrvaška nacionalna televizija HRT je ob novici o zmagi Pirc Musar spomnila na njeno podporo vstopu Hrvaške v schengensko območje, pri časniku Jutarnji list pa so izpostavili, da je zmagala kandidatka, ki je znana po boju za človekove pravice, zlasti pravice žensk in LGBTQI+ skupnosti.

Podobno so zapisali tudi pri srbskem portalu televizije N1, kjer so Pirc Musar označili za neodvisno političarko sredine ter odvetnico in zaščitnico človekovih pravic, sarajevski časnik Oslobođenje pa je zapisal, da gre za kandidatko, ki so jo podprli nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, najbolj pa mož Aleš Musar, “eden od najbogatejših Slovencev”.

Pri sarajevskem časniku Dnevni avaz so medtem izpostavili predvsem njeno ugledno novinarsko kariero in njene funkcije v Europolu.

V ponedeljek, 14. novembra 2022, je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje v imenu katoliške Cerkve v Sloveniji čestital gospe dr. Nataši Pirc Musar ob izvolitvi za predsednico države.

V svoji čestitki je škof Saje zaželel gospe dr. Pirc Musar, da bi odgovorno službo, ki ji je bila zaupana, opravljala v blagor vseh državljank in državljanov naše domovine. Izrazil je željo, da bi kot predsednica države uspešno varovala temeljne človekove pravice, krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi ter krepila vlogo civilne družbe v demokratičnem procesu naše domovine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme