In nastal je ... KAOS

Piše: DG

Skupina slovenskih odraslih skavtov v Gorici

Že nekaj časa je v več posameznikih na Goriškem tlela želja, da bi se tudi starejši, odrasli skavti povezovali, združevali. Pred nekaj meseci je nekdanji in dolgoletni načelnik Mauro Leban ustvaril whatsapp skupino, preko katere je navezal prvi stik z nad 130 odraslimi člani organizacije, da bi vzdrževali medosebne odnose in se obveščali o dejavnostih in pobudah, ki so namenjene nekdanjim članom in prijateljem skavtov. Ker pa je v zadnjih mesecih prišlo na dan nekaj stvarnih predlogov – sploh pa je skavtizem konkreten stil življenja … -, je Močni bober (alias Mauro Leban) sklical sestanek, da bi jih v živo preučili in preverili njihovo izvedljivost.

Prejšnji petek, 2. decembra, se je tako v Močnikovem domu ob cerkvi sv. Ivana v Gorici v bratskem oz. skavtskem duhu prvič zbralo deset nekdanjih članov, pet “nekdanjih deklet” in pet “nekdanjih fantov” (vrata so seveda odprta vsem, ki se jim bodo v prihodnje želeli pridružiti). Povsem naravno je bilo, da so v sproščenem vzdušju in z žarom v očeh najprej spontano obujali spomine na čas izpred 20, 30, tudi 40 let … Nato pa so se pogovorili o marsičem, sploh o tem, kakšni naj bodo cilji skupine odraslih skavtov, pod drobnogled pa so postavili tudi nekaj pobud. Med drugim so obnovili pripravljenost (“Vedno pripravljeni … !”) podpreti delovanje mladih članov organizacije, npr. pri postavljanju zgradb oz. jambora na taborih, pri prevozih, po potrebi pri pripravi kosila na jurjevanju ali kakšnem drugem skavtskem prazniku. Odrasli skavti bi lahko imeli pomembno vlogo tudi pri uresničitvi načrta, ki so si ga zastavile različne goriške skavtske skupine, ko so oktobra 2021 proslavile 75. obletnico skavtizma na Goriškem: v podstrešju škofijske stavbe v Semeniški ulici jim je namreč nadškof msgr. Redaelli odstopil več sob, kjer bi lahko vsaka goriška skavtska skupina uredila svoj arhiv in tako zagotovila, da se dokumenti – in z njimi spomini – o prehojeni poti hvalevrednih vzgojnih organizacij primerno ohranijo in ovrednotijo. Iz src nekaterih je vzklila tudi želja, da bi konec tedna sredi junija 2023 organizirali manjši poletni tabor v Kanalski dolini.

Srečanje so navzoči sklenili z zdravico novi skupini, nato pa so si ob obloženih mizah ogledali video posnetka z jamboreeja v Globasnici leta 1984 in s 50-letnice slovenskih goriških skavtov leta 2015. Še pred tem pa so pomislili, da bi bilo primerno najti za skupino primerno ime. Složno – in s kančkom zdrave samoironije – so izbrali naziv Klan aktivnih odraslih skavtov”. Torej: nastal je KAOS!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme