Na Sinjem vrhu sta umetnost in dobrodelnost doma

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Tamara Mizerit

Slikarska kolonija Umetniki za Karitas

Na idilični lokaciji družine Vidmar na Sinjem vrhu se je prejšnji teden odvijala slikarska kolonija Umetniki za Karitas, letos že devetindvajseta po vrsti, pod geslom: Mir tej hiši.

Škofijska karitas Koper je med 21. in 25. avgustom, pod vodstvom Jožice Ličen, s strokovno spremljavo umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn ter koordinatorko Marjano Plesničar Jezeršek, na kolonijo povabila ukrajinske, ruske ter druge likovne ustvarjalce iz evropskih in azijskih držav, ki so se z veseljem odzvali. Simbolno želijo pokazati, da njihovo ustvarjanje, združeno z dobrodelnostjo, med ljudi prinaša mir.

Geslo kolonije je povzeto iz Lukovega evangelija, iz odlomka, v katerem Jezus pošilja svoje učence, naj ljudem prinašajo mir. Jožica Ličen je prisotne nagovorila tako: “Mir tej hiši … in vsem, ki v njej prebivamo, torej naj v naših srcih, družinah in v svetu zavlada mir. Tudi zaradi preveč nemira smo izbrali to geslo, o čemer bodo gospod škof, ostali govorniki, pa tudi slike lepše spregovorili. Mene bolj čudi, kako smo bili lansko leto preroški … Skupaj v istem čolnu je bilo geslo lanske kolonije … Na tem mestu in ob razstavah smo govorili in opozarjali, da smo vsi v istem čolnu … In letos se je v naši deželi ob poplavah dogodilo prav to. Razstava s tem geslom je bila na prvi dan poplav predvidena prav v Prevaljah. Preveč zgovorno. Če je bil lani izziv čoln, letos mir, za prihodnje leto predlagam most. Na Koroškem in drugod, kjer so poplave spremenile pokrajino, se gradijo mostovi čez reke, med sosedi, med ljudmi. Ta teden se je na Sinjem vrhu gradil most miru med lepim in dobrim, med umetnostjo in dobrodelnostjo. Hvala lepa in boglonaj, ker ste graditelji miru srca in duha.”

Ob ustvarjanju in druženju so med tednom potekali naslednji dogodki: v torek je v cerkvi Angelov varuhov na Otlici g. Peter Černigoj daroval sveto mašo v zahvalo vsem umetnikom, ki so se udeležili kolonij, in v spomin na vse ljudi, ki so v projektu sodelovali in jih ni več med nami. Po sveti maši so se ob grobu spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 29 leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za Karitas. V sredo je bil dan namenjen medijskim predstavitvam. V četrtek so bili povabljeni vsi prijatelji umetnosti in dobrodelnosti, ki so se želeli z umetniki družiti. Ob 17. uri je bila na ogled razstava nastalih del in kulturni program na prostem z gledališko točko otrok iz OŠ Otlica, ki je prisotne pošteno nasmejala, ter glasbeni nastop mladega fagotista Primoža Furlana. Sledil je pozdrav in nagovor koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka, ki je prisotne spomnil na lansko kolonijo in na geslo: Vsi v istem čolnu: “Razlagal sem vam o Noetovi barki, na katero je priletel golobček z vejico v kljunčku in z njo prinesel mir, kar velja še danes za simbol miru. Noetova barka pa ima tudi simbol mostu, mavrica je most med nebom in zemljo.” Škof se je zahvalil organizatorjem kolonije in ustvarjalcem za njihova dela in čas ter povabil prisotne k pomoči vsem, ki so jih prizadele poplave. Povedal je, da so v koprski škofiji z nabirko prizadetim v ujmah nabrali petkratno vsoto običajnih nabirk. Prisotne je nato pozdravil predstavnik Občine Ajdovščina, podžupan Matjaž Bajc.

Ves program je povezovala koordinatorka kolonije in projekta Marjana Plesničar Jezeršek in dodala, da želijo z deli, ki so nastala na Sinjem vrhu, med ljudi, v kraje in hiše, v katerih bodo umetnine dobile prostor, prinašati mir, kajti to naj bi bilo sporočilo umetnosti in dobrodelnosti, ker presegata delitve, spore in vojne. Vsi smo poklicani, da drug drugemu prinašamo mir, da si pomagamo in se med seboj spoštujemo. S sredstvi, ki so jih nabrali s prodajo del, so že pomagali več družinam, ki so izgubile domove.

Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je s strokovno razlago predstavila letošnje udeležence kolonije in njihova dela ter povedala, da se je med umetniki mir mešal z ustvarjalnim nemirom, ki je klical po udejanjanju vsega tistega, kar so umetniki prinesli s seboj na Sinji vrh in kar so odkrivali v medsebojnih dialogih in v dialogu z umetnostjo narave, ki je tu prekrasna. Ekipa je bila letos raznolika, tako generacijsko kot slogovno, in seveda je vsakdo izmed njih skrbel za svoj motivni vrt. Skupaj jih je povezalo geslo: Mir tej hiši. Nekateri so mir iskali drugje, v drugih vsebinah. Vsi so ustvarjali s plemenitim namenom, da bo delo pomagalo tistim, ki nimajo zunanjega miru in katerim je izkupiček od prodaje del tudi namenjen.

Iz Armenije se je kolonije udeležil Bagrat Arazyan, iz Ukrajine Svitlana Lebiga in Eduard Belsky, iz Rusije Natalia Berezina, iz Nemčije Nuša Dupalo Loss, iz Slovenije pa je bilo pet ustvarjalcev: Danilo Jereb, Milan Razboršek, Pavle Ščuk, Meta Šolar ter častni gost, letošnji dobitnik Prešernove nagrade, Herman Gvardjančič. Avtorjem je škof Jurij Bizjak podelil priznanje in darilo, ki sta ga prispevala Vidmarjeva domačija in Občina Ajdovščina.

Razstavljena dela, ki so nastala med letošnjo kolonijo, in tista, ki so jih v dar prinesli različni umetniki, bodo na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra. Zbrani darovi bodo namenjeni za pomoč otrokom, ki jih je ukrajinska vojna pregnala z domov in so trenutno nastanjeni v Sloveniji, zato vabljeni vsi ljubitelji umetnosti in lepote, da pridete na Sinji vrh, kjer kraljujeta mir in tišina, slikoviti pejsaži in posebna čarobna energija, da si umetnine ogledate in, zakaj ne, katero tudi nabavite ter tako prispevate svoj del k zgodbi o lepoti, dobroti in miru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme