Mrzlične priprave na rekordne Okuse ob meji

Po vegetarijanskem festivalu, ki je prve dni septembra privabil v mestno središče kar nekaj ljudi, se Gorica že pripravlja na največjo letno enogastronomsko prireditev, Okuse ob meji, ki bo potekala od 27. do 30. septembra. O pripravah nanjo in pričakovanjih so spregovorili na tiskovni konferenci 7. septembra v t. i. beli dvorani goriške občinske palače.
V prisotnosti podžupana Roberta Sartorija, ki je prinesel pozdrav župana Ettoreja Romolija, je odbornik za kulturo Rodolfo Ziberna z navdušenjem povedal, da tako zasnovana pobuda združuje promocijo mesta in širše okolice s trgovino, proizvodnimi dejavnostmi in samo kulturo. Okusi ob meji, ki vsako leto privabijo več kot sto tisoč obiskovalcev, namreč iz leta v leto rastejo in se lepo razvijajo, letos naj bi potolkla vse dosedanje rekorde. Lani je bilo prisotnih 200 razstavljalcev, letos imajo 350 prošenj, sprejeti pa jih nameravajo največ 250. Tudi tokrat pričakujejo velike množice, ki lahko v nekaj minutah preidejo od francoske kuhinje do albanske, grške, slovenske ali italijanske iz različnih – skoraj vseh – dežel. “Gre za pravi enogastronomski minimundus”, je dejal Ziberna, saj bo z lastnimi kulinaričnimi dobrotami na dveh kvadratnih kilometrih površin predstavljenih 10% svetovnih narodov, in sicer: Italija, Slovenija, Avstrija, Francija, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Bosna, Črna gora, Albanija, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Nizozemska, Belgija, Grčija, Španija, Argentina in Kuba. Pripravljalni odbor je na delu, da bi vse steklo kot po olju; veliko parkirišče bo na razpolago na trgu pri Rdeči Hiši, od koder bodo avtobusi vsakih 4-5 minut vozili v mestno središče. Prisotni bodo tradicionalni bolšji trgi, folklorne predstave, koncerti (na trgu prostovoljnih krvodajalcev, ob pokriti tržnici, bo nastopilo okrog 20 ansamblov!), posebno bogata bo ponudba za otroke in družine. Na Travniku, “institucionalnem srcu manifestacije”, bo t. i. vas prijateljstva, tam se bodo predstavile občine nekdanje goriške grofije. V ul. Arcivescovado bodo imeli levji delež okusi iz gorskih predelov (Dolomiti, Alpe, Karnija), v ljudskem vrtu Francija, na trgu Battisti Avstrija, na ul. Roma balkanske države, Nemčija in druge srednjeevropske države. Četrt Furlanije Julijske krajine s svojimi različnimi tradicijami bo prisotna v ulicah Oberdan, Crispi in De Gasperi. Na trgu pred občino bo t. i. latinska četrt, kjer bo mogoče okušati špansko, argentinsko in kubansko hrano. Na trgih Cavour in Sv. Antona bodo prišli na svoj račun ljubitelji rib. Cona za pešce na Verdijevem korzu bo posvečena t. i. sladki oazi, kjer bodo ponujali sladice, raznovrstne čokolade in palačinke v najrazličnejših verzijah in okusih.
Ob robu ljudskega vrta in deloma na ul. Cadorna bo ena izmed letošnjih novostih: otok za otroke. V načrtu so uporaba različnih igral, pa tudi delavnice in druge dejavnosti, ki jih bodo vodili usposobljeni animatorji. Posebno sodelovanje je steklo s Kinemaxom na Travniku, kjer bodo na sporedu posebne projekcije – posvečene tudi otrokom-, ki govorijo izrecno o okusih in o meji. V knjigarni LEG bodo na ogled knjige, ki govorijo o hrani, itd. Na Travniku bo tudi oder, na katerem bodo nastopila nekatera goriška kulturna združenja. Torej “v znamenju kontaminacije med kulturo in enogastronomijo”!, je povzel odbornik Ziberna.
Kot že lani, bo nekaj stojnic tudi v Novi Gorici, obmejni mesti bo povezoval avtobus, marsikaj se bo dogajalo tudi na slovenski strani, “saj so odnosi sodelovanja z Novo Gorico odlični in organski, Arčon je krasen župan. Interes vseh je, da se to dogaja na obeh straneh. Sploh iščemo še druge oblike soorganizacije, kajti spodbujati moramo širše gledano goriški turizem od Kobarida pa vse do Ogleja”, je zatrdil Ziberna.
DD

Od 27. do 30. septembra v goriškem mestnem središču

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme