Ministrica Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih v videmski pokrajini

Danes, ponedeljek, 27. julija, se ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch z delegacijo urada mudi na obisku pri Slovencih v videmski pokrajini. Program obiska se je začel v Ovčji vasi, kjer se je srečala z našimi slovenskimi predstavniki in si ogledala prostore društva Don Mario Černet. Pričakali so jo Walter Bandelj, Ksenija Dobrila, Anna Wedam, Luciano Lister, Luigia Negro in Ivan Ciccone. Anna Wedam je na kratko predstavila življenje Slovencev v Videmski pokrajini, zgodovino ter vlogo, ki jo imata duhovnik in društvo pri ohranjanju slovenstva. Obravnavano je bilo prav kočljivo vprašanje o pomanjkanju slovenskega duhovnika.

Sledili bodo obisk SKS Planika v Ukvah in srečanje z Rudijem Bartalothom in Natašo Komac ter sestanek v Naborjetu z župani in šolniki o šolstvu; na njem bodo prisotni poleg že omenjenih tudi župan Naborjeta Boris Prescheren, župan Trbiža Renzo Zanette, vodja urada za slovenske šole Igor Giacomini, ravnateljica večstopenjske šole na Trbižu Doris Treh in učiteljice Alma Hlede, Ivon D’Iglio, Annamaria Tributsch, Donatella Sacchet.

Po kosilu se bo delegacija odpravila v Rezijo na obisk Kulturnega doma, Muzeja rezijskih ljudi ter na srečanje z županjo in domačim duhovnikom.

Obisk se bo nadaljeval tudi jutri, torek, 28. julija. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme