Mesec oktober nam podarja tudi darove za dušo

Piše: IK

Druga številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

Kljub nenavadno toplim dnevom nas jutranji in večerni hlad spominja, da nas že objema zlata, darežljiva jesen. Njeno prisotnost je čutiti tudi v drugi, oktobrski številki Pastirčka. V urednikovi beležki je Marijan Markežič zabeležil, da je v tem mesecu kar nekaj pomembnih dni: rožnovenska nedelja (1. 10.), god sv. Terezije Deteta Jezusa, angelov varuhov (2. 10.), ki bdijo nad nami noč in dan, in sv. Frančiška Asiškega (4. 10.), zavetnika živali, ter misijonska nedelja, ki nas vabi, naj darujemo za potrebe misijonov. Zadnji oktobrski dan nas opozarja na pomen varčevanja.

Zora Saksida je avtorica pesmi Drevo; stihi lepo povedo, kakšno je drevo v raznih letnih časih in kako njegova krošnja blagohotno nudi pticam zatočišče. O marljivih mravljicah, ki vse leto zbirajo hrano, govori rubrika Barbare Rustja Naše gozdne živali. Natančno opisuje rdečo mravljo, ki je dolga od 8 do 10 milimetrov, njen pekoči pik gotovo ni prijeten, sama pa je koristna, ker z izdelovanjem mravljišč in njihovih rovov rahlja zemljo. O kosmatem čmrlju poje pesmica Mali čmrlj, opremljena z imenitno ilustracijo; mali pevci lahko poslušajo, kako zveni, če kliknejo na kodo (ali vtipkajo priloženi link), ki jo prinaša 24. stran oktobrske številke Pastirčka po zaslugi Lare Puntar in Cristine Pacor, novih sodelavk. Mojo pesem, ki je privrela iz srca Lojzeta Grozdeta, je uglasbil neustavljivi glasbenik Patrick Quaggiato. Tatjana Ban je napisala in ilustrirala pesem Pozdravček, ki nagovarja otroke (pa tudi vse druge!), naj bodo hvaležni za vsak preživeti dan. Vsa jesensko obarvana je rubrika Spretni prstki umetnice Vesne Benedetič. Otrokom razlaga, kako naj naredijo izvirno jesensko svetilko.

Kako je muc Murko ostal ukleščen med drevesnimi vejami in so ga iz njih rešili gasilci, pripoveduje zgodba v nadaljevanjih Lidije Jarc Muc Murko in njegova tovarišija, o potepuškem, svobodnjaškem mucu in njegovih prijateljih. Žalostnega muca, visečega med vejami, je kot vedno prisrčno ilustrirala Monica Quaggiato.

Otroci se radi igrajo, zato je rubrika Paole Bertolini Grudina Čas za igro!!! zelo dobrodošla. Mali risarji lahko pobarvajo ilustracije in poimenujejo narisane predmete; ob rešitvi se bo prikazal moder nasvet.

K prikupni igri spada tudi hudomušna Izštevanka – Preštevanka Barbare Rustja. 

Mariza Perat, ki vešče suka pero, predstavlja dr. Janeza Janeža, kirurga misijonarja. Rodil se je v Dolskem pri Ljubljani, umrl pa na Tajvanu l. 1990. Bil je kandidat za Nobelovo nagrado, a je “nikakor ni hotel sprejeti”. Zgodbe iz Svetega pisma, ki jih predstavljata Walter Grudina z besedo, Paola Bertolini Grudina pa s prijaznimi ilustracijami toplih barv, prinašajo zgodbo o Jezusovem ozdravljenju hromega človeka. Omenjena ilustratorka v dopolnjevanki Spoznavajmo Sv. pismo! prikazuje velikega svetnika, ki je živel v puščavi in oznanjal Jezusov prihod. Zakonca Grudina sta tudi avtorja vzgojnega stripa, ki prikazuje dečka pred pomembnim razpotjem: biti delaven ali len. Tokrat mora izbirati, ali naj pomaga mamici pospravljati hišo ali ne.

Pastirčku so zelo pri srcu tudi najmlajši bralci. Njim namenja dopolnjevanko, napisano z velikimi tiskanimi črkami in jasnimi ilustracijami; zamislila si jo je Danila Komjanc. Njenega pujsa Bineta bodo otroci pospremili v gozd po gobe in kostanj, potem pa vzeli svinčnik in povezali številke. Prikazal se bo …

Na to, kako zdravo je jesti vsak dan zelenjavo in sadje, s pregovorom Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran, opominja Barbara Rustja v rubriki Slovenščina za v žep. Pri tem se seveda zaustavlja pri pravilni rabi besed. Simpatični Pacek Walterja Grudine v svoji packasti govorici toži, da je zjutraj ves zmeden in zato mu gre vse narobe.

Tudi v oktobrski številki je Pastirčkova pošta prepolna krasnih risbic. Kot vedno se bodo ob koncu bralci lahko pozabavali v razvedrilnem kotičku.

V Pastirčkovi družbi je zmeraj prijetno in poučno!

Preberi tudi

Živ spomin nadaljuje svojo pot

Kristjani in družba

Bog poišče tiste, ki ga iščejo

Kristjani in družba

O dolinskem župniku Placidu Sancinu

Kristjani in družba

Čudež molitve in hvaležnost

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme