Med seboj smo soodvisni, moramo si pomagati ...

Piše: Fotografije:

Hvaležnica v katedrali sv. Justa

Slovenski verniki na Tržaškem so v nedeljo, 5. novembra 2023, obhajali tradicionalno hvaležnico v katedrali sv. Justa, ki jo je prvič daroval novi tržaški škof Henrik Trevisi ob somaševanju slovenskih oz. tržaških duhovnikov. Občuteno versko slovesnost sta spremljali glasba in pesem številnih skavtov in pevcev priložnostnega zbora Zveze cerkvenih pevskih zborov. Škof se je kot običajno ob začetku sv. maše z duhovniki in strežniki sprehodil med špalirjem mladih skavtov in skavtinj. Ob vhodu v cerkev so bili postavljeni darovi zemlje, hrana in pridelki, ki so jih prinesli kmetovalci in verniki slovenskih župnij. Te so skavti med darovanjem nesli do oltarja, kjer jih je škof blagoslovil. Hvaležnica je namreč namenjena zahvali za vse pridelke, ki jih človeku nudi zemlja, obenem pa tudi zahvala Bogu za vse materialne in duhovne darove.

“Kako je lepa beseda hvala, ki se jo že kot otroci naučimo v družinskem krogu,” je ob začetku svoje homilije dejal Trevisi. Žal na to besedo ljudje nato večkrat pozabimo, tudi pred Bogom. “Danes vse zahtevamo, vse je pravica … Zahtevamo, terjamo od bližnjega, od Boga, tako postanemo žalostni in zagrenjeni,” je v razmislek dejal škof in dodal, da smo zbrani pri tej slovesni zahvalni maši prav zato, da razmislimo o besedi hvala ter da se zahvalimo za darove zemlje in vsakdanji trud ljudi pri delu in pomoči skupnosti. Med seboj smo soodvisni, moramo si pomagati, saj je na svetu preveč revščine. Že v Italiji je nekaj milijonov revnih ljudi, kar je grozno; tem moramo pomagati in začeti tudi bolj spoštovati to, kar imamo.

Škof je prisotnim s prispodobo nakazal našo skupno pot. Pred katedralo sv. Justa je bila na tem mestu najprej bazilika sv. Marije, nato v bližini še kapela sv. Justa. Slednjo so podaljšali, jo nato s prostorom povezali z baziliko in je nastala katedrala. “Več različnih delcev za nekaj večjega!” je poudaril škof in dodal, da je tudi naša Cerkev potrebna te združitve. “Združiti se moramo, da naredimo nekaj velikega in da vsak svoj del prispeva k božjemu načrtu. Če bo zmanjkal tvoj doprinos, če se oddaljiš, ne sodeluješ, bo tudi skupnost revnejša in Cerkev bo težje dosegla svoje poslanstvo,” je sklenil.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme