Med resnico in resničnostjo

Zaman bi v programu Abonmaja ljubiteljskih gledaliških skupin Štandrež 2012, ki ga uspešno prireja Prosvetno društvo Štandrež, iskali delo srbskega avtorja Ivana M. Lalića Heroj ljudskih množic (Heroj nacije) , za katerega je dramaturg in dramatik Lalić l. 2008 prejel nagrado Zlati puran za najboljše besedilo. V spored abonmaja je namreč vskočila zaradi odpovedi neke druge napovedane predstave. V goste so z Lalićevim delom, ki je bilo prvič izvedeno v slovenščini, prišli igralci iz Slovenj Gradca. Predstava je premierno zaživela lani marca kot koprodukcija Koroškega deželnega teatra in Kulturnega društva Pameče Troblje. Komedijo ali, kot je podnaslovljena, multimedijsko predstavo za najširše občinstvo je v slovenski jezik prelil, jo priredil in zrežiral Sergej Dolenc, ki je odigral tudi naslovno vlogo Ferda Knapa. Vsebinsko se delo pikro obregne ob resničnostne šove, ki v zadnjih letih preplavljajo televizijske zaslone in za katere se navdušujejo množice naivnih gledalcev. Ti se niti ne zavedajo, kako jih ti šovi vsrkavajo vase, kako se z njimi poigravajo in jim vsiljujejo resnico, ki še zdaleč ni resnična, kot se to dogaja ravno v predstavi, v kateri v pasti resničnostnega šova pade cela družina Ferda Knapa, strojevodje vlaka, ki naj bi ga nekdo ustrelil med delom. Čeprav je živ in zdrav, ga imajo vsi za mrtvega in se vneto pripravljajo na njegov pogreb z raznimi komemoracijami … Predstava na realističnem scenskem prizorišču ob dokaj črnem humorju “svari” pred resničnostnimi šovi, ki zavajajo in poneumljajo “ljudske množice” in iz čisto navadnih ljudi delajo heroje. Ob omenjenem Dolencu so bolj ali manj učinkovito odigrali ostale vloge Renata Cigale (Darinka Knap), Miha Pačnik (Jure Knap), Katja Kotnik Prosenjak (Aleksandra Perko) Dušan Stojanovič (Pogrebnik, Producent), Marjan Areh (Grobar, Scenski delavec), Helena Dolenc (Maskerka, Garderoberka).
Kot je v navadi, je Božidar Tabaj, prizadevni tkalec odnosov z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami, ki prihajajo iz naše matične domovine, povedal nekaj besed o tokratnih gostih, in ker je bila to prva abonmajska predstava v novem letu 2013, je vsem izrekel voščila. Žal je tudi povedal žalostno novico, da je za vedno zapustil svoj sedež v dvorani zvesti abonent Rudi Devetak. Obenem pa je veselo čestital drugemu stalnemu obiskovalcu štandreških abonmajskih predstav, Saveriu Rožiču, ob lepem življenjskem jubileju; udeleženci predstave so mu zapeli Kol’kor kapljic, tol’ko let. Za prijeten začetek novega leta so poskrbele članice PD Štandrež, Vanja, Daniela, Roberta in Cristina, ki so izžrebale štiri abonente in jim podarile sladke dobrote. Po predstavi so se gledalci ustavili pred dvorano, kjer jim je slavljenec Rožič ponudil kozarček žlahtne kapljice, da so nazdravili ob njegovi 80-letnici.
Zadnja predstava v abonmajskem sporedu Štandrež 2012 bo v nedeljo, 27. januarja, ob 17. uri, ko se bodo domači igralci predstavili gledalcem z novo odrsko postavitvijo, komedijo Vinka Möderndorferja Štirje letni časi, ki bo premierno zaživela v režiji Jožeta Hrovata v soboto, 26. januarja, ob 20. uri.
IK

PD Štandrež / Abonma ljubiteljskih gledaliških skupin

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme